Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hayden Wilde wereldkampioen Xterra in Maui, Sebastien Carabin knap vijfde
Hayden Wilde werd in 2021 wereldkampioen Xterra in Maui (foto: 3athlon.be)
Multisports

Hayden Wilde wereldkampioen Xterra in Maui, Sebastien Carabin knap vijfde

De Nieuw-Zeelandse triatleet Hayden Wilde, de vriend van Belgisch triatlete Hanne De Vet, is in Maui wereldkampioen Xterra geworden. Eerder dit seizoen pakte hij ook al de bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Door de sterke stroming en onstuimige golven in de oceaan werd het zwemonderdeel in Maui vervangen door een loopproef van 3 km. Wilde bleek de snelste loper en bleef ook in het mountainbiken mee voorin in een kopgroep van vier. Onze landgenoot Sebastien Carabin pakte een heel knappe vijfde plaats. Bij de vrouwen pakte Flora Duffy haar zesde wereldtitel.

In de eerste run van 3 km kregen we meteen één van de outsiders voor de wereldtitel aan de leiding. De Nieuw-Zeelander Hayden Wilde, in Tokio nog winnaar van het brons op de olympische triatlon, liep als eerste de wisselzone binnen in een snelle 10’34. Achter hem volgde de Franse triatleet Brice Daubord op de tweede plaats op 22 seconden. Vlak achter hem volgden Maurico Mendez, Seth Rider, Arthur Serrieres en Josiah Middaugh. Sebastien Carabin kwam als 13de in de wisselzone binnen op 55 seconden van Wilde. Geert Lauryssen volgde als 19de op 1’33.

Hayden Wilde al 2 x wereldkampioen U19

De start van het WK Xterra in Maui (foto: 3athlon.be)

In het mountainbiken kregen we vooraan een groepje van vier met naast Hayden Wilde nog een olympisch triatleet. De Amerikaan Seth Rider verbaasde vriend en vijand door mee aan te klampen met Wilde, Arthur Serrieres en Josiah Middaugh. De vier leiders, Ruben Ruzafa, Seth Rider, Arthur Serrieres en Hayden Wilde bleven voorop en pakten na de 32 km mountainbiken een voorsprong van 54 seconden op Josiah Middaugh. Sebastien Carabin deed het uitstekend. Onze landgenoot wisselde als 6de op 1’10 van de vier leiders. Geert Lauryssen volgde als 11de op 8 minuten van het kopgroepje.

In de 10 km lopen ging Hayden Wilde al snel aan de leiding en die plaats zou hij niet meer afstaan. De Nieuw-Zeelandse partner van Hanne De Vet kent het parcours in Kapalui. Hij werd ook al in 2015 en 2016 wereldkampioen bij de U19 in Maui. Met een finishtijd van 2u18’39 werd het een snelle editie van het wereldkampioenschap crosstriatlon. Hayden Wilde pakte het goud met 23 seconden voorsprong op Arthur Serrieres en 54 seconden op Ruben Ruzafa. Seth Rider werd verrassend vierde voor een alweer sterke Sebastien Carabin. De Belgische tweevoudige mountainbike-kampioen en trailrunner pakte een schitterende vijfde plaats 2u21’02. Geert Lauryssen deed het ook prima met een mooie elfde plaats in 2u33’22.

Flora Duffy onbedreigd naar 6de wereldtitel

Bij de vrouwen ging topfavoriete Flora Duffy al vanaf de eerste run van 3 km aan de leiding. De olympische triatlonkampioene wisselde na 12’38 met 18 seconden voorsprong op Michele Flipo en Loanne Duvoisin. Eleonora Peroncini volgde als vierde op 41 seconden. In het mountainbike ging de Italiaanse alleen in de achtervolging op Duffy. Flipo en Duvoisin volgden iets verderop in derde en vierde positie. In het tweede deel van het mountainbike ging Duvoisin op en over Peroncini.

Na het mountainbiken bedroeg de voorsprong van Flora Duffy al meer dan 4 minuten op de Zwitserse Duvoisin. Michele Flipo volgde iets meer dan een minuut verderop. Peroncini verloor bijna acht minuten. In de laatste 10 km veranderde er niet veel meer in de posities. Flora Duffy werd al voor de zesde keer wereldkampioen Xterra in 2u39’49. Loanne Duvoisin pakte het zilver en het brons was voor Michelle Flipo.