Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon neemt actie en legt Russische triatleten sancties op na te veel dopinggevallen
Alexander Bryukhankov heeft positief getest op EPO in het EK triatlon in Kitzbuhel (foto: World Triathlon/Delly Carr)
Nieuws

World Triathlon neemt actie en legt Russische triatleten sancties op na te veel dopinggevallen

“Door het significant hoge aantal dopinggevallen in Rusland” zal World Triathlon de Russische triatlonbond de komende periode extra nauwlettend in de gaten houden. World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, legt de Russische federatie een aantal duidelijke sancties op. Tot eind 2022 mag Rusland geen internationale triatlonevents meer organiseren, moeten alle Russische atleten getest worden en moet de Russische triatlonbond een opleidingsprogramma rond dopingproblemen starten. De afgelopen maanden werden drie Russische triatleten betrapt op doping; Igor Polyanskiy, Alexander Bryukhankov en Vladimir Turbayevskiy. De eerste twee atleten werden positief getest op EPO en laatstgenoemde had verdachte bloedwaarden die wezen op ‘bloedmanipulatie’.

De sancties die World Triathlon aan Rusland oplegt, gelden voor een periode van één jaar. Per kwartaal zal worden gecontroleerd of alle maatregelen worden nageleefd. Het gaat om de volgende maatregelen:

  • De Russische triatlonbond zal afspraken maken met RUSADA om alle Russische atleten te testen, vooral de atleten die internationaal racen.
  • De Russische triatlonbond zal – samen met World Triathlon – een opleidingsprogramma opstarten voor Russische atleten en coaches om meer te leren over dopingproblemen.
  • De Russische triatlonbond zal al het prijzengeld van atleten die betrapt zijn op doping terugbetalen.
  • De Russische triatlonbond zal geen officials meer sturen naar World Triathlon en Europe Triathlon evenementen.
  • De Russische triatlonbond mag geen World Triathlon en Europe Triathlon organiseren tot eind 2022.
  • De Russische triatlonbond zal alle kosten van World Triathlon aangaande Russische dopingzaken moeten compenseren.
  • Deze regels gelden voor iedereen die betrokken is bij de Russische triatlonbond.

Of de aangescherpte maatregelen en samenwerking met de Russische dopingautoriteit (RUSADA) ook daadwerkelijk zal helpen om doping binnen onze sport tegen te gaan moet nog blijken, want in december 2020 werd door de ‘Court of Arbitration for Sport’ geoordeeld dat RUSADA zich niet aan de WADA-richtlijnen houdt.