Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon gooit volgorde Mixed Team Relay om in 2022, ook ligstuurtjes opnieuw verboden
De Belgian Hammers op het podium na hun winst in de kwalificatierace in Lissabon (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

World Triathlon gooit volgorde Mixed Team Relay om in 2022, ook ligstuurtjes opnieuw verboden

De Mixed Team Relay formule in triatlon is één van de succesvolste toepassingen van de gemengde competitie tussen vrouwen en mannen maar toch vindt World Triathlon dat het concept gewijzigd mag worden, met vanaf 2022 een nieuwe volgorde: de mannen starten en de tweede vrouw is voortaan de slotatleet. Een reden voor de wijziging geeft World Triathlon niet. De nieuwe regel werd terloops vermeld tussen een aantal andere nieuwtjes zoals het verbod op ligstuurtjes vanaf 2022.

Na een tweedaags overleg met leden van de World Triathlon Executive Board postte World Triathlon een kort artikel “World Triathlon Executive Board approves the new Rules for 2022” met telkens kort vermeld de nieuwe regels voor 2022. Die nieuwe regels hebben wel een stevige impact. De belangrijkste verandering zit hem in de volgorde waarin atleten starten in de Mixed Team Relay. Voorheen werd de race afgetrapt door de vrouwen, waarna de mannen volgden in de tweede heat, vervolgens weer vrouwen en in de laatste ronde legden de mannen elkaar het vuur weer aan de schenen. Dat zal voortaan andersom zijn, waarbij de mannen dus in de eerste serie in actie komen.

Marten Van Riel voortaan als startatleet?

De verandering zou een groot effect kunnen hebben op de selectieprocedures bij veel landen voor de Mixed Relay, aangezien het voor de eerste heat extra belangrijk is een sterke zwemmer in te zetten. Tijdens de Olympische Spelen van Tokyo, waar de Belgian Hammers vijfde werden, kwam Claire Michel als eerste in actie, gevolgd door Marten Van Riel, Valerie Barthelemy en Jelle Geens. Met de nieuwe regels zou bijvoorbeeld sterke zwemmer Marten Van Riel als eerste atleet kunnen ingezet worden en België mee voorin brengen.

Hoewel World Triathlon geen verdere uitleg geeft over het waarom van de nieuwe regel, lijkt het ons vooral om meer spanning in de Mixed Team Relay te brengen. Er zijn in de breedte meer goeie zwemmers bij de mannen dan bij de vrouwen. Bij de vrouwen krijgen we doorgaans een minder grote kopgroep dan bij de mannen en bovendien is het verschil ook vaak minder groot. Het blijft wel vreemd dat World Triathlon aan zijn succesrecept raakt zonder daarbij veel uitleg te geven.

Ligstuurtjes alweer verboden

Een andere grote verandering die vanaf 2023 zal gelden, is dat ligstuurtjes opnieuw niet meer toegestaan zijn. Dat was altijd al het geval voor Age Groupers, maar zal nu dus ook opnieuw voor de elite gelden. Ook dat is een streep door de rekening van de atleten en landen die geïnvesteerd hebben in op maat gemaakte ligstuurtjes. Bijna elke atleet in Tokio gebruikte deze gepersonaliseerde ligstuurtjes. De opzetstuurtjes werden vroeger al eens verboden en keerden dan weer terug in de reglementen. Ook hier weer is er geen uitleg van het waarom van de nieuwe regel. Er is ook sprake van “bepaalde fietsposities” die verboden zouden worden. Allicht gaat het dan om de ‘supertuck’ afdalingspositie die bij de UCI al wel maar bij World Triathlon nog niet verboden was.

World Triathlon kondigde ook aan in de toekomst strenger te zijn als het aankomt op het uitdelen van penalty’s voor overtredingen tijdens het zwemmen. Zo kreeg Alistair Brownlee een DSQ achter zijn naam in eigen Leeds door onsportief gedrag in het geduw en getrek tijdens het zwemmen. Daar zal dus nu meer dan ooit naar gekeken worden.

World Triathlon stelde tevens voor dat de Olympische kwalificatieperiode voor Parijs van start zal gaan op 27 mei 2022 en eindigt op 27 mei 2024. De lijst met evenementen en de kwalificatievereisten moeten nog worden bevestigd.