Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Xterra verlaat na 25 jaar Maui en houdt WK in 2022 in Italiaanse Trentino
Hayden Wilde werd in 2021 wereldkampioen Xterra in Maui (foto: 3athlon.be)
Multisports

Xterra verlaat na 25 jaar Maui en houdt WK in 2022 in Italiaanse Trentino

Het wereldkampioenschap Xterra verlaat na 25 jaar het Hawaiiaanse Maui en wordt voor het eerst in zijn bestaan in een ander land gehouden. Het was een verrassende aankondiging dinsdag van Xterra, dat de laatste jaren duidelijk op zoek is naar vernieuwing. Maar om ineens het WK van Maui naar het Italiaanse Trentino te verhuizen is ineens een grote stap. Het WK Xterra in Maui ademt natuurlijk traditie uit met de iconische start op D.T. Fleming Beach en de wisselzone en finish in de tuin van het Ritz Carlton in Kapalua. “Het doel is om voortaan het WK te roteren per continent en nieuwe ‘warriors’ toe te laten om aan Xterra triatlons te doen. En we komen zeker nog terug naar Maui,” luidt het bij Xterra.

Als belangrijkste reden voor het nieuwe wereldkampioenschap in Trentino in 2022 haalt Xterra het ecologische karakter en de global footprint van zijn races aan. Te veel atleten moeten een verre reis ondergaan naar Maui. Bovendien komt het grootste percentage van de toppers én zelfs van de age groupers uit Europa. Daarom lijkt de keuze voor Italië een logische keuze. Normaal zou Trentino in 2022 het EK Xterra organiseren, maar dat wordt nu verplaatst naar het Tsjechische Prachatice op 13 augustus. De datum van Trentino blijft wel behouden, zodat het WK Xterra voor het eerst een week voor het WK Ironman in Hawaii plaatsvindt, namelijk op 1 en 2 oktober 2022. Het betekent wellicht ook meteen het einde van de Outrigger Cup, de bonus die Bart Aernouts een aantal jaar geleden nog behaalde in het combiklassement WK Ironman in Kona en WK Xterra in Maui.

Gemengde reacties van triatleten

De eerste reacties op de verhuis van het WK naar Trentino zijn op zijn minst gemengd te noemen. Veel internationale atleten, vooral de Europeanen, zijn blij dat er een WK in de buurt komt. Maar voor velen hoort de traditie van Kapalua, Maui wel bij het WK Xterra. Ook het feit dat de wedstrijd een week voor het WK Ironman wordt gehouden is een streep door de rekening van atleten die de twee races in 2022 wilden combineren.

https://www.instagram.com/p/CZ_0tJQFC2I/

Het is alleszins duidelijk dat Flora Duffy en Hayden Wilde voor een tijdje de laatste triatleten zijn die het WK Xterra in Maui hebben gewonnen. In 2021 werd het zwemonderdeel vervangen door een looponderdeel door het te woelige water aan D.T. Fleming Beach.