Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon biedt Oekraiense triatleten onderdak
Start van de Europe Triathlon race in het Oekraïense Dnipro in 2021 (foto: Europe Triathlon RR)
Nieuws

World Triathlon biedt Oekraiense triatleten onderdak

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland laat niemand onberoerd en treft ook de sportwereld. World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, lanceerde deze week een opmerkelijke oproep waarbij het Oekraïense triatleten de mogelijkheid biedt om buiten de landsgrenzen onderdak te vinden. Over mogelijke sancties tegen Rusland heeft World Triathlon zich voorlopig nog niet uitgesproken.

Onder andere de organisatoren van de Lievin Europe Triathlon Cup, de indoor triatlon op 12 maart in Frankrijk, bieden gratis accomodatie voor triatleten uit Oekraïne aan. Ook de Letse triatlonfederatie biedt momenteel de mogelijkheid om Oekraïense triatleten, coaches en officials (tijdelijk) op te vangen in gastgezinnen. World Triathlon heeft ondertussen ook een emailadres aangemaakt, welcome@triathlon.org, waar zowel Oekraiënse triatleten die het land willen verlaten als gastgezinnen die atleten willen opvangen zich kunnen melden.

Sancties tegen Rusland liepen al

Over mogelijke acties tegen Rusland spreekt World Triathlon zich voorlopig niet uit. Er liepen sowieso al een aantal sancties tegen de Russische triatlonfederatie na de dopingproblematiek van de afgelopen jaren. Zo mag Rusland tot eind 2022 alvast geen internationale triatlon-evenementen houden en mogen er geen Russische bestuurders meer zetelen in de verschillende organen van World Triathlon. Het is voorlopig nog wel toegelaten aan Russische atleten om aan internationale triatlons mee te doen.

“World Triathlon is absoluut solidair met de triatlonfamilie van Oekraïne en het hele land in deze tijd van ernstige internationale crisis,” laat World Triathlon weten. “Wij veroordelen met klem de acties tegen het land, waarmee de Russische regering ook de olympische wapenstilstand schendt. De desbetreffende VN-resolutie werd op 2 december 2021 bij consensus van alle 193 VN-lidstaten door de Algemene Vergadering van de VN aangenomen. De olympische wapenstilstand is zeven dagen voor het begin van de Olympische Spelen, op 4 februari 2022, ingegaan en eindigt zeven dagen na de sluiting van de Paralympics,” aldus World Triathlon. Het volledige bericht kan je lezen op de website van World Triathlon.