Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon en Ironman bannen Russische atleten, 70.3 Ironman St-Petersburg geannuleerd
Geen Russische en Wit-Russische triatleten in internationale competities van World Triathlon en Ironman (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

World Triathlon en Ironman bannen Russische atleten, 70.3 Ironman St-Petersburg geannuleerd

Nadat World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, dinsdag dan toch een statement gaf over het bannen van alle Russische en Wit-Russische triatleten en officials in internationale wedstrijden, volgt nu ook Ironman met gelijkaardige maatregelen. Op geen enkele Ironman of 70.3 Ironman zijn nog Russische en Wit-Russische triatleten welkom. Bovendien laat Ironman weten dat de 70.3 Ironman Sint-Petersburg, normaal gepland op 17 juli, geannuleerd wordt. Ironman biedt ook haar support aan de Oekraïense triatleten die al ingeschreven waren voor 70.3 en volledige Ironman triatlons.

Meer dan 60 aanbiedingen voor steun Oekraïense triatleten

Eerder deze week verklaarde World Triathlon al dat ze solidair zijn met de Oekraiënse triatleten en dat via een speciaal opgericht emailadres triatleten uit Oekraïne onderdak konden zoeken in het buitenland. World Triathlon kreeg via die weg al meer dan 60 aanbiedingen om hulp te bieden aan Oekraïense triatleten. Op een ban op Russische triatleten was het even wachten. Er waren sowieso al maatregelen van kracht tegen Rusland wegens de vele doping-gevallen. Maar dinsdag liet World Triathlon weten dan toch Russische en Wit-Russische atleten en officials te weren van hun wedstrijden, in navolging van de oproep door het IOC.

Geen triatleten uit Rusland en Wit-Rusland in Ironman

Woensdag volgt ook Ironman dat advies. Zij laten eveneens geen Russische en Wit-Russische triatleten meer toe om deel te nemen aan hun evenementen. Die schorsing gaat meteen in en geldt meteen al voor de 70.3 Ironman Dubai die dit weekend van start gaat. Ironman gaat ook al een stap verder door alle triatleten uit Rusland en Wit-Rusland die gekwalificeerd waren voor de wereldkampioenschappen Ironman in St-George en Kona en het WK 70.3 in St-George geen strartrecht te geven.

70.3 Ironman St-Petersburg geannuleerd

In juli stond ook de 70.3 Ironman Sint-Petersburg op de planning, maar die wedstrijd wordt geannuleerd door Ironman. Internationale atleten die al ingeschreven waren voor Sint-Petersburg krijgen nog een aparte communicatie vanuit Ironman. Naast deze acties biedt Ironman ook support aan Oekraïense triatleten die ingeschreven zijn voor een Ironman-event en die door de huidige omstandigheden niet kunnen deelnemen.

Wellicht ook geen Challenge Moskou

Het is te verwachten dat Challenge Family ook nog maatregelen communiceert. Zij lieten vorige week al weten dat het onwaarschijnlijk is dat de Challenge Moskou triatlon zal doorgaan. “Challenge Family veroordeelt het optreden van de Russische regering en het geweld en het lijden dat zij de Oekraïense bevolking aandoet. Het is natuurlijk onhoudbaar om in de huidige omstandigheden een internationaal sportevenement in Rusland te organiseren. Ons lokale team in Moskou is net zo tegen de invasie als wij en wij zullen hen blijven steunen als deel van onze familie. Wij zien uit naar een tijd waarin de vijandelijkheden ophouden en de vrede voor iedereen terugkeert,” aldus Challenge Family.