Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Scott Speed Carbon RC getest, carbon lanceert je naar snellere tijden
Extra

Scott Speed Carbon RC getest, carbon lanceert je naar snellere tijden

De wereld van de hardloopschoenen staat niet stil. Zeker ook niet voor Scott, dat na tien jaar doorontwikkelen inmiddels haar snelste loopschoen ooit op de markt heeft gebracht: de Scott Speed Carbon RC. Het resultaat is een lichte wedstrijdschoen die er nog eens ‘blits’ uitziet. Wij ginger er de voorbije maand mee aan de slag, tijd dus voor een review!

Carbon alomtegenwoordig

Al jarenlang is carbon de standaard geworden wanneer we over fietsen spreken. Het fietsenpark in een duatlon/triatlon wedstrijd staat dan ook gevuld met bijna nog uitsluitend carbon frames. Voor schoenen is dit toch nog wat anders en ook wij gingen voor het eerst aan de slag met een schoen voorzien van een carbon structuur.

Dankzij de combinatie van de CARBITEX DFX carbon plaat, de Kinetic Light Foam and de ER2 rocker geometrie kwam deze schoen tot stand. Een eerst voordeel aan een ‘carbon schoen’ is het gewicht en bij het unboxen kunnen we dit ook meteen beamen. Dis is geen lichte schoen, maar werkelijk een vederlichte schoen.

Snelle sessie

Tweede voordeel van een carbon schoen is uiteraard de ‘springveer’ functie maar hier is uiteraard een voorwaarde aan: correcte techniek! Die techniek (landen op mid-voorvoet) is iets wat je natuurlijker uitvoert wanneer je hogere snelheden gaat opzoeken. Toch gingen we met de Speed Carbon RC alles trainingsvormen eens combineren om dit uit te testen. Een intervalloop was dan ook ideaal om voor de eerste keer deze schoen aan de verschillende loopsnelheden te onderwerpen.

Bij het wandelen richting de looppiste voelden we al meteen een groot verschil met een ‘gewone’ loopschoen. De bolle vorm van de zool zorgt ervoor dat je de afrol van je voet nog meer stimuleert. Het is even wennen maar dat geldt nu eenmaal voor alles wat nieuw is. We beginnen met wat in te lopen en het lijkt alsof we echt op onze looptechniek moeten letten om het maximale uit deze schoen te halen. maar na enkele minuten voelt de schoen al meer en meer vertrouwd aan en kan je het denkwerk overlaten aan het gevoel.

Wanneer we besluiten een blok van 2 km het tempo goed op te drijven, dan merken we meteen waarom deze schoen ontwikkeld is. De ‘springveer’ functie komt nu maximaal tot zijn recht en echt waar, dit voelen we meteen. Vliegen zou te veel van het goede zijn, maar we voelen echt dat de carbonplaat die in de schoen zit de looppassen ondersteunt en al snel zijn we helemaal overtuigd van deze schoen.

Speciale look

Eerlijk, de eerste keer toen we de schoen uit de doos haalden vonden we de vorm toch wel wat speciaal. De bolle vorm van de carbonzool is het eerste wat meteen in het oog springt. Ook de dikte van de zool is iets zeer opvallends al is dit niet meer iets nieuws binnen de loopwereld uiteraard.

Scott behield wel zijn eigenheid en koos ook voor deze Speed Carbon RC voor mooie, opvallende fluo gele afwerking. Wil je het wat neutraler, dan is de wit/blauwe variant een knap alternatief.

Conclusie

Over het totaal aantal kilometers dat deze schoen aankan kunnen we jullie nog niet meer vertellen, daarvoor moeten we nog wat extra weken met de Speed Carbon RC aan de slag. Maar het draagcomfort heeft ons alvast zeker overtuigd. Ga wel voor deze schoen een halve maat kleiner als je normale (scott) loopschoen zodat je voet goed stevig in de schoen zit. (Maar natuurlijk niet tegen de tip!)

Deze schoen voor een rustige duurloop aanschaffen is niet waarvoor je het moet doen maar tijdens wedstrijden en intensieve trainingen is deze Speed Carbon RC meer dan een kleine hulp, de voordelen van een carbon zool is nu eenmaal niets nieuws en zo heeft Scott nu ook een waardig model om te concurreren in de loopwereld. Voor een adviesprijs van €179,90 haal je de Speed Carbon RC in huis waardoor ze zeker tot de meeste betaalbare schoenen horen binnen het ‘carbon gamma’.

Banner 3athlonbe van Scott carbon speed rc loopschoen