Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Oudste triatleet van België kondigt op 81ste afscheid aan “Met pijn in het hart…”
Eli Iwens (l) komt uit de wisselzone in het WK Ironman in Hawaii in 2016 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

Oudste triatleet van België kondigt op 81ste afscheid aan “Met pijn in het hart…”

Het was een bijzonder late roeping, met een triatloncarriere die startte op zijn 60ste en die doorliep tot zijn 80ste, maar hij werd er wel een iconische triatleet mee en dat is allicht ook mee de reden dat Eli Iwens op zijn 81ste, 2 dagen na zijn verjaardag, met pijn in het hart afscheid neemt van de door hem zo geliefde triatlonsport. “Mijn cardioloog vond dat ik er maar moest mee stoppen. Mijn lichaam zei net hetzelfde maar in mijn hoofd kon ik de stap moeilijk zetten,” aldus de triatleet van het Aarschots Triatlon Team die in 2012 op 71-jarige leeftijd wereldkampioen long distance triatlon werd en ook twee wereldtitels 70.3 Ironman behaalde in 2015 en 2017. Hij stond ook meermaals op het podium bij de Ironman van Hawaii.

Carriere van 60ste tot 80ste

Eli Iwens zal bij het gros van de Belgische triatleten vooral bekend zijn door zijn vier deelnames aan het WK Ironman in Hawaii waar hij een keer brons en twee keer zilver pakte in zijn leeftijdscategorie. Tegenover de kleine, pezige gestalte van Eli stond een karrevracht aan karakter. Hij werd één van de boegbeelden van AATT, het triatlonteam uit Aarschot, jaarlijks ook 1 van de vaste helpers in de Hageland Power Triatlon en bij andere evenementen. Dat laatste wil hij blijven doen, maar zijn triatloncarriere, die pas op zijn 60ste begon, kent na 20 jaar een einde.

Als het aan Eli gelegen had, dan had hij nog wel even doorgegaan. Zo kenden we hem ook. Hij was nooit de man van de grote woorden, hij liet liever de benen spreken, waarmee hij ook heel wat jongere atleten het regelmatig lastig maakte. “Met 81, na corona en met 7 coronaire stents eindigt mijn leven als triatleet. Mijn cardioloog vond dat ik er maar moest mee stoppen. Mijn lichaam zei net hetzelfde maar in mijn hoofd kon ik de stap moeilijk zetten. Na een jaar aanmodderen met zwemmen, fietsen, lopen, kan ik vandaag eindelijk berusten in mijn lot (sic) Gedaan met dromen over triatlon, trainingsschema’s opstellen, wedstrijden plannen en reizen organiseren,” vertelt Eli.

“Triatlon hield me fysiek en mentaal jong”

Eli Iwens begint aan de 180 km fietsen in Kona op het WK Ironman
Eli Iwens begint aan de 180 km fietsen in Kona op het WK Ironman (foto; 3athlon.be/Hans Cleemput)

Wij willen Eli namens heel veel triatleten en supporters bedanken voor zijn wel heel aparte carriere van 20 jaar triatlon tussen zijn 60ste en 80ste. En het was altijd een plezier om hem als speaker naar binnen te halen op een wedstrijd, waarbij hij vaak zijn dankbaarheid liet zien. Hij heeft laten zien dat leeftijd inderdaad maar een getal is en dat als je je dromen najaagt en er vol voor gaat, je heel wat kan realiseren. Als je een lastig moment hebt, denk dan eens aan Eli. En als je hem tegenkomt, trakteer hem dan gerust een pintje. Want dat voordeel heeft hij nu wel. Nu zijn triatloncarriere er op zit, hoeft hij niet meer te leven als een pater. We zullen hem alleszins missen in Kona, maar hij belooft bij zijn afscheid dat hij betrokken blijft bij AATT en de triatlonsport, dus we gaan hem zeker nog zien.

“Dankzij triatlon heb ik ook bijna 20 jaar kunnen deel uitmaken van AATT, meer dan een triatlon-, ook een toffe vriendenclub. Het heeft me niet alleen fysiek maar ook mentaal jong gehouden. Een stuk geschiedenis van de club heb ik mogen meemaken. Vele voorzitters heb ik zien passeren tot vandaag met Benny en zijn actieve en gedreven ploeg. Met spijt in het hart neem ik afscheid van mijn geliefde sport die ik met passie gedurende zo lange tijd heb kunnen beoefenen. Maar AATT blijft in mijn hart en kan in de toekomst wel nog op mij rekenen,” aldus Eli Iwens. Het ga je goed, en tot op het terras van De Knoet bij de triatlon van Aarschot, Eli!