Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kenneth Vandendriessche pakt 6 jaar later nieuwe Europese titel duatlon op de lange afstand
Kenneth Vandendriessche wint het EK Powerman Duatlon in Alsdorf (foto: Triatlon Vlaanderen/Loic Helin RR)
Duathlon

Kenneth Vandendriessche pakt 6 jaar later nieuwe Europese titel duatlon op de lange afstand

De Belgische triatleet Kenneth Vandendriessche is zondag in het Duitse Alsdorf Europees kampioen Powerman duatlon op de middle distance geworden na een sterk nummer in de 60 km fietsen. Het is voor de derde keer in zijn carriere dat hij de Europese titel pakt. In 2015 won hij in Horst, in 2016 won hij het EK Powerman in Kopenhagen, waarna hij zich toelegde op de triatlonsport. Bij de vrouwen viel Alexandra Tondeur net naast het podium. Zij werd vierde. De Nederlandse Diede Diederiks pakte het Europese goud.

In de eerste 10 km lopen ging de Franse duatleet Benjamin Choquert er hard vandoor met een looptijd van 29’43. Kenneth Vandendriessche volgde in een achtervolgende groepje op driekwart minuut, met onder andere Sander Heemeryck bij hem. Guust De Smul volgde nog dertig seconden verderop, maar de andere Belgen, waaronder favoriet Seppe Odeyn, verloren al redelijk wat terrein in de snelle eerste run. Odeyn zou ook op de fiets niet meer voorin geraken en finishte uiteindelijk pas op de 13de plaats, vlak achter Choquert.

De Fransman speelde geen enkele rol van betekenis in het fietsen. In de 60 km fietsen nam Kenneth Vandendriessche volop het voortouw. De West-Vlaming realiseerde duidelijk de snelste fietstijd en zette de tegenstand op een paar minuten. In de tweede run van 10 km mocht hij vlot uitlopen naar zijn derde Europese titel in 7 jaar. Achter Vandendriessche kregen we twee verrassingen van formaat. De Nederlander Lars Van Der Knaap verbaasde vriend en vijand met een verrassende tweede plaats op 1’23 van Kenneth. Ook de derde plaats was een absolute verrassing. De Duitser Simon Huckestein pakte voor eigen volk het brons voor titelverdediger Daan De Groot. Sander Heemeryck werd knap vijfde. Met Guust De Smul op 8 hadden we een derde Belg in de top-10.

Uitslag EK Powerman Alsdorf mannen 2022

Alexandra Tondeur net naast podium

Alexandra Tondeur zorgde bijna voor een tweede Belgische medaille op het EK, maar zij had in het fietsen duidelijk nog niet de power van voor haar ziekte van de laatste twee weken. In het eerste lopen was ze nog mee met een kopgroepje van acht duatletes, maar op de fiets werd het verschil gemaakt. De Nederlandse Diede Diederiks snelde naar de Europese titel in 2u45’01 met 2’30 voorsprong op de Zwitserse Melanie Maurer. De Nederlandse Marieke Brouwers zorgde voor een verrassende bronzen medaille in 2u51’42. Alexandra Tondeur werd in 2u52’38 derde.

Uitslag EK Powerman Alsdorf vrouwen 2022

Van de age groupers brengen we later nog een uitgebreid overzicht.