Olympische triatleten Murray en Klamer presteren sterk in Xterra Greece, Carabin pakt 9de plaats
Klamer, Paties en Zemanova pakken de medailles in de Xterra Greece (foto: Instagram Xterra Greece RR)
Multisports

De Xterra Greece, de tweede manche van de Xterra Europe Tour, kreeg twee opvallende gasten aan de start in Vouliagmeni, het voorstadje van Athene. Olympisch triatlonkoppel Rachel Klamer en Richard Murray weerden zich sterk, maar moesten allebei nog wat leergeld betalen in het mountainbiken. Klamer finishte knap op het podium, Murray viel er net naast. Onze landgenoot Sebastien Carabin, vorige week nog winnaar van de Xterra Malta, moest nu vrede nemen met de negende plaats.

Thuisatleet verrast topfavoriet

Richard Murray zat na het zwemmen mee in een selecte kopgroep van vijf triatleten, met onder andere topfavoriet Maxim Chané en de Griekse thuisatleet Panagiotis Bitadis. In het mountainbiken moest de Zuid-Afrikaan de cross-triatleten laten gaan. Richard deed er een drietal minuten langer over en pakte uiteindelijk een mooie vierde plaats. Vooraan kregen we toch een kleine verrassing met Bitadis die zich in het spoor van Chané vastbeet om vervolgens nog anderhalve minuut sneller te lopen dan de Fransman.

Zo werd de Griek Bitadis voor de tweede keer op rij de winnaar voor eigen volk in 2u20’33. Maxim Chané werd tweede in 2u22’20. Michele Bonacina pakte de derde plaats voor Richard Murray. Eerste Belg was Sebastien Carabin op de negende plaats. Deze keer was drie minuten achterstand in het zwemmen een te grote kloof om nog te overbruggen. Sebastien werd negende in 2u30’10. Tim Van Daele pakte de 14de plaats.

Wouter Vander Mast 2de age grouper

Bij de vrouwen kwam Rachel Klamer als eerste uit het water, maar in het mountainbiken moest de Nederlandse het onervaren hoofd buigen tegen specialiste Alizee Paties. De Francaise was op de MTB maar liefst zeven minuten sneller. Ze won dan ook overtuigend in 2u49’50. Klamer liep nog sterk en pakte een mooie tweede plaats in 2u52’11.

Normaal zou bij de vrouwen ook Christine Verdonck van start zijn gegaan, maar de beste Belgische van de Xterra Belgium in Namen in 2021 kwam tijdens een parcoursverkenning ten val en moest verstek geven. Ze gaf haar inschrijving dan maar door aan haar partner Wouter Vander Mast en die bedankte met een podiumplaats bij de age groupers. Wouter werd tweede overall bij de age groupers en pakte goud in zijn eigen M30 categorie. Ced Smets werd 19de bij de age groupers en werd daarmee net zoals vorige week 4de in de M45 categorie.