Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck: “Ik had liever mijn debuut op het WK Ironman gemaakt in Hawaii”
Pieter Heemeryck tijdens de parcoursverkenning van het WK Ironman in St-George (foto: Gert Heemeryck RR)
Nieuws

Pieter Heemeryck: “Ik had liever mijn debuut op het WK Ironman gemaakt in Hawaii”

In november 2019 maakte de Belgische triatlontopper zijn debuut op de Ironman-afstand in de Ironman Cozumel, met als grote droom zich te kwalificeren voor Hawaii. Na twee verloren jaren door corona heeft hij zich voor het WK Ironman 2021 wel kunnen kwalificeren, maar dan in St-George, op 7 mei 2022. Ook Pieter had liever aan de start gestaan in Kona, maar hij is blij dat er sowieso een WK is, eentje met een parcours waar er volgens Pieter voor iedereen wel iets tussen zit… Een uitgebreid interview met de Domo-Scott triatleet die naar eigen zeggen klaar is voor zijn allereerste WK Ironman.

“Uiteraard had ik liever in Hawaï mijn debuut gemaakt,” opent Pieter meteen met het belangrijkste onderwerp waarover iedereen het heeft. In St-George staat zaterdag een historisch WK Ironman voor de deur, voor de allereerste keer buiten Hawaii. Maar Pieter ziet het meteen positief in. “Als atleten moeten we natuurlijk blij zijn dat we de kans krijgen om tweemaal voor de titel te kunnen strijden en met het parcours hier hebben ze denk ik wel een waardig alternatief voor Hawaï gevonden. Ik ben uiteraard blij dat ik gezond aan de start sta dus ik probeer er het beste van te maken.”

“Rustig op afstand gebleven”

Normaal barst Kona en vooral Alii Drive uit zijn voegen de week voor de Ironman. In St-Georghe is het wat dat betreft wat rustiger. “Elke dag ziet er hier heel gelijkaardig uit, wat ik niet slecht vind,” vertelt Pieter. “Het is niet de grootste stad wat het ook makkelijk maakt om alles vlot te bereiken. De omgeving heeft me hier wel aangenaam verrast, maar daar gaan we tijdens de wedstrijd denk ik wel jammer genoeg niet van kunnen genieten. Ikzelf zit bewust wat verder verwijderd waardoor ik niet te veel concurrenten tegenkom. Hierdoor heb ik me deze week tot dusver rustig kunnen voorbereiden.”

Over het parcours in St-George is veel te doen, met 2.400 hoogtemeters in de 180 km fietsen in de brandende zon tussen de rode rotsen in de woestijn, maar ook een allesbehalve vlak loopparcours. “Zoals ik het parcours ervaar, zit er voor iedereen wel iets tussen dat hij of zij graag heeft. Voor mezelf zijn de afdalingen niet hetgene waar ik het beste in ben dus ga ik me concentreren op de stukken waar ik wel goed in ben. Hopende dat ik dan bij de afdalingen de juiste personen in mijn buurt heb waardoor ik beter kan inschatten hoe naar beneden te rijden,” legt Pieter uit. “Het loopparcours is ook veeleisend, waardoor ik tijdens het fietsen ga proberen meer berekend te racen.”

“Hoop richting top-20 te racen”

De ‘Road To St-George’ van Pieter Heemeryck is er de afgelopen maanden eentje met ups en downs geweest, maar de triatleet uit Herent lijkt zowel fysiek als mentaal helemaal klaar voor zijn eerste WK en hij koestert blijkbaar ook een stille ambitie. “Er zijn 8 kona slots te verdienen dus dat is ook iets waar stevig mee moet rekening gehouden worden. Fysiek ben ik weer helemaal de oude dus als alles eindelijk eens in zijn plooi valt, hoop ik toch richting de top-20 te racen, want ondanks Jan Frodeno zijn afwezigheid is het hier toch een enorm sterk deelnemersveld,” aldus Pieter Heemeryck.

In onze Poll over wie wereldkampioen Ironman bij de mannen wordt, staat Gustav Iden nog altijd op kop met 28%. Toch gelooft bijna 5 procent ook in de kansen van Pieter Heemeryck, wat hem op een 6de plaats brengt in onze ranking. Misschien verandert dit gesprek met Pieter je mening… Meer dan 200 lezers stemden al. Je kan nog altijd je stem uitbrengen in die Poll.