Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman Lanzarote winnaar Kenneth Vandendriessche snoept looprecord af van Belgisch triatlon-icoon
Kenneth Vandendriessche zet nieuw looprecord neer in Ironman Lanzarote (foto: Marianne Wens RR)
Nieuws

Ironman Lanzarote winnaar Kenneth Vandendriessche snoept looprecord af van Belgisch triatlon-icoon

17 jaar na het vorige record heeft Kenneth Vandendriessche met zijn marathontijd van 2u40’36 een nieuw looprecord gevestigd bij zijn overwinning in de Ironman Lanzarote. Sinds 2005 was dat record in handen van een iconische Belgische triatleet. Gerrit Schellens liep de afsluitende marathon in 2005 in 2u44, wat hem toen overigens de derde plaats opleverde achter winnaar Ain Alar Juhanson en Steffen Liebetrau. Kenneth Vandendriessche deed zaterdag in een zware editie maar liefst 4 minuten beter dan Schellens in 2005.

Het absolute parcoursrecord blijft nog even in handen van Timo Bracht. De Duitser legde de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen in 2011 af in 8u30’35. Daar moet wel bijgezegd worden dat de weersomstandigheden toen ideaal waren. Bracht deed toen slechts 4u50 over het fietsen en liep een marathon van 2u47’20, maar hij zwom wel 10 minuten sneller dan Kenneth Vandendriessche zaterdag.

9de Belgische pro-triatleet die Ironman wint

Bij de mannen is Kenneth Vandendriessche overigens de 9de Belgische pro-triatleet die een volledige Ironman op zijn naam schrijft. Hij komt in een indrukwekkend lijstje terecht met ook Dirk Van Gossum, Luc Van Lierde, Gerrit Schellens, Bert Jammaer, Marino Vanhoenacker, Rutger Beke, Bart Aernouts en Frederik Van Lierde.

Overall wonnen nog meer Belgen een Ironman, maar dan ging het telkens over triatlons waar geen profs aan de start stonden. Recent pakte Gijs Van Ranst de winst in de age group only Ironman Emilia Romagna en nog in 2021 werd Boris Rolin de winnaar van de Ironman Vichy, waar ex-pro-atleet Bruno Clerbout in 2017 de overwinning pakte. In 2019 won Quentin De Vos de Ironman Maryland. En heel wat jaren geleden won de Belgische age grouper Tony Delogne een Ironman. Hij pakte de zege in de Ironman Lake Placid in 2005.

Bij de vrouwen haalden Tine Deckers en Sofie Goos als pro’s een aantal Ironman-zeges binnen. Liz Marshall, toen nog Liz Verheyden, won in 2015 de age group only Ironman Los Cabos. In 2017 won Stefanie Adam en in 2019 pakte Helga Sibick de winst in de Ironman Vichy. En meer recent won Jolien Lewyllie de Ironman Kopenhagen nadat ze eerder ook al de Ironman Kalmar op haar naam schreef.