Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Een oneerlijk gevecht dat ze niet kon winnen, Oudenaards Rat Race Team neemt afscheid van triatlete Tanja Versluys
Tanja Versluys (l) met mede Ratjes Griet De Wulf en Elke Vranckx bij de triatlon van Brugge in 2019 (foto; Rat Race Team Oudenaarde RR)
Nieuws

Een oneerlijk gevecht dat ze niet kon winnen, Oudenaards Rat Race Team neemt afscheid van triatlete Tanja Versluys

De 39-jarige triatlete Tanja Versluys heeft haar laatste wedstrijd helaas veel te vroeg verloren, deze week is ze overleden aan een zeldzame tumor. Ze was nog niet zo heel lang geleden gestart met triatlon, haar eerste stappen in competitie zette ze in 2017. Nog maar 4 jaar geleden sloot ze zich aan bij het Rat Race Team van Oudenaarde, ook wel bekend als de ‘Ratjes van Oudenaarde’, één van de sfeervolste triatlonclubs van ons land en aan die sfeer heeft Tanja de laatste jaren goed bijgedragen binnen het feestcomité.

Ze had nadat ze in 2020 herstelde van borstkanker nog wilde plannen om de Chtriman in Gravelines te doen en een coast-to-coast mountainbikerace in de UK, maar een hardnekkige, zeldzame tumor keerde in 2021 terug in haar sportieve lichaam. Ze heeft nog hard gevochten, maar het was een oneerlijke strijd. En dus moeten haar man Dieter Gotelaere en haar kinderen Amani en Enora helaas veel te vroeg afscheid nemen van Tanja. In augustus van dit jaar zou ze 40 worden.

Wij kennen de Ratjes van Oudenaarde als een luidruchtige bende, maar deze week is het erg stil in de Vlaamse Ardennen. Maar het Rat Race Team van Oudenaarde zorgde wel voor een heel mooi in memoriam en roept iedereen op om massaal afscheid te nemen van Tanja tijdens de afscheidsdienst op vrijdag 3 juni.

Wie Tanja gekend heeft, kent haar vast en zeker als een enthousiaste en energieke dame. Wie Tanja niet gekend heeft, lees gerust even mee…

4 jaar geleden deed Tanja haar intrede in de club. Vol enthousiasme nam ze deel aan alle trainingen. Bij de zwemtrainingen kon ze er niet tegen dat er aan haar “voetjes getikt” werd, wat haar motiveerde om sneller te willen zwemmen. Wie met haar in de baan zwom, weet maar al te goed dat je best niet aan haar voeten kwam en dat je haar de training moest laten uitzwemmen. Zeker geen meter te weinig. Al was het maar omdat haar gestructureerde brein graag afgeronde cijfers wou.

Op de fiets deed ze niets liever dan klimmen. Hoe pittiger, hoe liever … ideaal voor de pittige dame die ze zelf was. Ook hier moesten de cijfers op strava mooi afgerond zijn, waardoor ze dus regelmatig wel eens een extra rondje op een parking of bij aankomst thuis deed. Lopen of trailen, het maakte haar niet uit. Ze stond ook niet verlegen om een uitdaging. Zonder voorbereiding een trail van 20km, geen probleem. Als Tanja het wil, zal Tanja het ook met succes afwerken … zolang de cijfers maar mooi afgerond zijn 😉

Tanja Versluys in betere tijden (foto: Ratrace Team Oudenaarde RR)

Ze maakte ook deel uit van het feestcomité, want Tanja was er steeds graag bij. En we hadden haar er ook heel graag bij. Haar enthousiasme was aanstekelijk. In corona-tijden werd Tanja minder in de club gezien, dit was helaas niet enkel door corona. In juni 2020 werd er een tumor in haar borst ontdekt, waarna een amputatie en verdere behandeling werd opgestart. Ze herstelde goed en begon weer (sport)plannen te maken. Zo wou ze graag deelnemen aan de halve triatlon in Gravelines en in de UK een coast-to-coast MTB wedstrijd afronden. Plannen maken gaf haar weer de moed om verder te gaan en te vechten. Helaas kwam er in april 2021 opnieuw slecht nieuws. De zeldzame kanker zat in haar lever en milt. De prognose was niet goed, maar Tanja wou vechten en tijd winnen.

Want zo was ze: een vechter en bijter in alles wat ze deed. Als persoon een enthousiaste, energieke, moedige dame. Ze wist waar ze naartoe wou en dit lukte haar bijna altijd. Bijna … want een zeldzame, agressieve kanker krijg je niet zomaar onder controle. Ook al heeft ze dit lange tijd geprobeerd. “Neuten” heeft ze niet gedaan, “pleujen” moest ze uiteindelijk wel. Tanja haar hart lag bij de club, wie haar kende zal haar hoogstwaarschijnlijk niet meer vergeten. Hopelijk kan haar enthousiasme en doorzettingsvermogen iedereen in de club inspireren.

Lees het volledige In Memoriam van Tanja Versluys op de website van het Ratrace team van Oudenaarde.

Wij wensen de familie en vrienden van Tanja en alle leden en supporters van de Ratjes van Oudenaarde heel veel sterke toe in deze zware periode. Condoleren kan ook online op de website van funerarium Dhondt in Oudenaarde.