Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Clean sweep voor Frankrijk op WK Duatlon in Targu Mures, Belgisch goud en zilver bij beloften
Thibaut De Smet gaf alles in Targu Mures en pakte zijn tweede wereldtitel op een week bij de beloften (foto: 3athlon.be)
Duathlon

Clean sweep voor Frankrijk op WK Duatlon in Targu Mures, Belgisch goud en zilver bij beloften

De Belgische duatleten lagen vrijdagmiddag op het wereldkampioenschap duatlon in Targu Mures een hele tijd op medaillekoers, met vijf landgenoten in de kopgroep. Maar het waren de Fransen die uitpakten met een clean sweep, met de wereldtitel voor Krilan Le Bihan. Thibaut De Smet werd vierde en pakte net zoals maandag de wereldtitel bij de beloften. Eerder pakte België al vier medailles in de cross-duatlon op maandag.

In de eerste run hield de Franse duatleet Benjamin Choquert een enorm hoog tempo aan, op kop van een kopgroep van negen duatleten, met Angelo Vandecasteele en Arnaud Dely, de Brit Hugo Milner, de Italiaan Andrea Sanguinetti en vier Fransen: Nathan Guerbeur, Maxime Hueber-Moosbrugger, Krilan Le Bihan en Valentin André. In de slotronde moest Angelo de leiders laten gaan. Hij wisselde op een halve minuut van de kopgroep die de 10 km lopen in een strakke 29 minuten aflegde.

Arnaud Dely verloor in de wissel zijn fietsschoen, moest even terugkeren en vertrok met een achterstand van 15 seconden. Gelukkig kon de mede-favoriet snel weer aansluiten bij de kopgroep. Na 1 ronde van de 40 km fietsen op het plaatselijke auto-circuit bleven er vooraan 7 atleten over. Dely, Sanguinetti en de vijf Fransen pakten 40 seconden voorsprong op een achtervolgende groep met veel Belgen: Angelo Vandecasteele, Giani Vanden Broucke, Stef Corthouts, Vincent Bierinckx en Thibaut de Smet, die maandag nog wereldkampioen cross-duatlon werd. Ook de Nederlanders Daan De Groot en Thomas Cremers en de Britten Hugo Milner en Simon Davis waren mee met deze groep van 9 achtervolgers.

In de tweede ronde kregen we vooraan een grote samensmelting, met een kopgroep van 13 duatleten. Alleen Thomas Cremers, Stef Corthouts en Hugo Milner moesten de rol lossen. Aan het einde van de derde ronde gingen Angelo Vandecasteele en Thibaut De Smet in de aanval. Zij kregen te weinig vrijheid en werden opnieuw ingelopen. Thibaut De Smet probeerde het opnieuw, nu met de Nederlander Daan De Groot en de Fransen Krilan Le Bihan en Nathan Guerbeur.

De vier leiders pakten nog meer dan een minuut voorsprong, waardoor vooral De Smet uitzicht kreeg op de wereldtitel bij de beloften en mogelijk een overall medaille. In de 5 km lopen ging Le Bihan er stevig vandoor. De Groot en Guerbeur moesten in de strijd om de tweede plaats al snel Thibaut De Smet laten gaan, maar in de slotfase gooide een supersnelle Benjamin Choquert en Maxime Huber-Moosbrugger nog roet in het eten. Krilan Le Bihan kroonde zich tot wereldkampioen in 1u40’32, Choquert pakte op 19 seconden zilver en Maxime Hueber-Moosbrugger zorgde voor een clean sweep voor Frankrijk met brons op 38 seconden van Le Bihan.

Thibaut De Smet werd de eerste Belg met een knappe vierde plaats overall op 54 seconden van Le Bihan, goed voor een nieuwe wereldtitel bij de beloften, nadat hij maandag al dubbel goud pakte in de cross-duatlon. Arnaud Dely werd 4 seconden achter Thibaut vijfde. Angelo Vandecasteele pakte de 9de plaats op 1’35, inclusief een 15 seconden penalty voor een fout in de wisselzone, en Giani Vanden Broucke pakte het zilver bij de beloften met een tiende plaats overall op 1’43 van de winnaar.

Vincent Bierinckx werd 11de, Toon Mariën 16de, Aaron Decloet 21ste, Nicolas De Smet 22ste en Simon Martin 36ste.

Uitslag WK Duatlon Targu Mures Elites 2022

Uitslag WK Duatlon Targu Mures U23 2022