Triatlete pakt titel bij clubrensters op BK tijdrijden, ex-triatlonkampioene op 1 seconde van podium bij elites
Sara Van de Vel rijdt van het startpodium en zal 4de worden in het BK Tijdrijden (foto: Dirk Van de Vel RR)
Multisports

Op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Gavere kwamen donderdag een aantal interessangte triatletes en ex-triatletes aan de start, met vooral een straffe Julie Sap die in de voetsporen trad van duatlete Lotte Claes door de titel bij de clubrensters te pakken. Ze klopte daarbij nog een ex-triatlete. Bij de elites leek ex-Belgisch kampioene triatlon Sara Van de Vel op weg naar de Belgische titel, maar ze miste op exact 1 seconde na het podium. Lotte Kopecky was overigens een klasse te sterk.

Lotte Kopecky realiseerde als topfavoriete overduidelijk de beste tijd. Lotte won het BK tijdrijden in 31’12, wat neerkwam op een gemiddelde van meer dan 44 km per uur over de 21 km tijdrijden. In de eerste sectie zette Sara Van de Vel, ex-Belgisch kampioene halve triatlon, nog de tweede tijd neer. Maar in de slotfase werd het nog een secondenspel met Shari Bossuyt op 2, met 4 seconden voorsprong op Britt Knaven en 5 seconden op Sara.

Lotte Claes, nog niet zo lang geleden overgestapt naar de elites, pakte in 2021 nog de Belgische titel bij de clubrensters. Die rol werd nu overgenomen door triatlete Julie Sap die met een negende plaats in 33’50 net 6 seconden sneller was dan Claes. Julie Sap maakte op die manier haar bijnaam Julie ‘Hotseat’ Sap, die ze onlangs van ons kreeg, meer dan waar. Ze haalde het bij de clubrensters overigens van nog een voormalige triatlete. Elena Debouck, sterke zwemster en dochter van EFC-kopman en zelf ook voormalig triatleet Kurt Debouck, pakte de 12de plaats en haalde daarmee het zilver bij de clubrensters.

Bij de mannen pakte Guillaume Seye de Belgische titel bij de Elite 2 renners, de klasse onder de profs. Wij hadden vooral aandacht voor Jef Van Meirhaeghe. De wielrenner/triatleet finishte in 2018 nog onder de 10 uur in het WK Ironman in Hawaii. In Gavere snelde hij naar de vierde tijd, op 9 seconden van het podium. Bij de profs won Remco Evenepoel overtuigend met 36 seconden voorsprong op Yves Lampaert.