Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Alex Yee krijgt vuistje van Hayden Wilde op weg naar Commonwealth Games goud
Alex Yee wint goud op de triatlon in de Commonwealth Games in Birmingham (foto: World Triathlon RR)
Nieuws

Triatleet Alex Yee krijgt vuistje van Hayden Wilde op weg naar Commonwealth Games goud

Vice-wereldkampioen triatlon Alex Yee heeft vrijdag in Birmingham de allereerste gouden medaille van de Commonwealth Games 2022 binnengehaald na een spannende finale met Nieuw-Zeelander Hayden Wilde, de partner van onze Belgische triatlete Hanne De Vet. Wilde moest een penalty van 10 seconden uitzitten en gaf sportief een schouderklopje en een vuistje aan topfavoriet Yee. De Commonwealth Games zijn de Olympische Spelen van de Gemenebest-landen die ooit nog steeds tot het koninkrijk van Engeland behoorden.

Hayden Wilde startte als één van de favorieten voor het goud en hij maakte die rol ook meer dan waar. Na een snel zwemnummer over de 750 meter zwemmen, ging hij samen met zijn landgenoot Tayler Reid en de Zuid-Afrikaan Jamie Riddle hard in de aanval in de 20 km fietsen. De Engelse triatleten Dan Dixon en Sam Dickinson werkten in de achtervolgende groep hard mee met Alex Yee om het verschil te beperken. Het gat groeide nooit echt boven een halve minuut uit en in de slotronde kwamen de achtervolgers zelfs terug tot op 15 seconden.

Halfweg de 5 km lopen, bedroeg het verschil nog 7 seconden tussen Hayden Wilde en de oprukkende Alex Yee. Het duurde dan ook niet lang voor de zilveren medaille winnaar van Tokio de bronzen medaille winnaar te pakken had. Eerst leek het nog op een spurt uit te draaien, tot bekend werd dat Hayden Wilde zijn fietshelm niet in zijn bak gemikt had in de wisselzone. Toen Wilde zelf ook op de hoogte was van die penalty gaf hij Yee eerst een schouderklopje en vlak voor het uitzitten van zijn straf ook nog een vuistje, een mooi sportief gebaar. Yee liep naar een knappe overwinning en pakte de eerste gouden medaille van deze Commonwealth Games. Hayden Wilde werd 13 seconden later, inclusief penalty, tweede en Matt Hauser pakte zeven seconden later het brons voor Australië.

Uitslag mannen triatlon Commonwealth Games Birmingham 2022

Bij de vrouwen won olympisch kampioene Flora Duffy uit Bermuda.