Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
WK Ironman Hawaii ook in 2023 gespreid over twee dagen
Hugo Van Hamme tijdens het WK Ironman in Kona, het laatste WK met alle triatleten op 1 dag (foto; 3athlon.be/Peter Croes)
Hawaii

WK Ironman Hawaii ook in 2023 gespreid over twee dagen

Ironman heeft vrijdag bekendgemaakt dat ook de 2023 editie van het wereldkampioenschap Ironman in Kailua-Kona op Hawaii over twee dagen gespreid zal worden. Donderdag 12 oktober komen de pro-vrouwen in actie en op zaterdag 14 oktober is het aan de pro-mannen. Het WK Ironman wordt dit jaar in oktober voor het eerst over twee dagen gespreid. Aanvankelijk leek dat een maatregel om vooral de grote hoeveelheid kwalificatieslots vanuit de corona-periode te kunnen verdelen. Maar nu lijkt het dus een definitieve keuze van Ironman, een beslissing die heel wat triatleten op veel kritiek mag rekenen.

Veel kritiek op plannen van Ironman

Wij kwamen zelf al tot de vaststelling dat het kleine stadje Kailua-Kona de toevloed aan triatleten nauwelijks kan behappen. Zeker wie wat later in het seizoen een slot behaalde voor het WK in oktober 2022 krijgt te maken met prijzen die de pan uitswingen, niet alleen voor het verblijf, maar ook voor de vluchten en bijvoorbeeld de huurauto ter plaatse. In de buurt van Kona zelf is nauwelijks nog accomodatie te vinden tenzij je bereid bent van tussen 500 en 1.000 dollar per nacht te betalen. Nu de dollar overigens bijna 1 op 1 aan waarde tegenover de euro staat, maakt dat het kostenplaatje nog zo’n 20 procent duurder tegenover de laatste editie van 2019.

In de comments op de social media posts van Ironman regent het felle kritieken. Triatleten vinden het een devaluatie van de sport. Ironman heeft het zelf over extra kansen. “Twee aparte wedstrijddagen speciaal voorbehouden aan de vrouwen en de mannen betekent ook meer triatleten in competitie, nog meer fans die hen kunnen aanmoedigen en een grotere coverage in de media,” aldus Ironman.

De slot-verdeling voor 2022-2023

Dat het WK Ironman in 2023 over twee dagen gespreid wordt, betekent ook dat er in de komende kwalificatieperiode nog meer slots beschikbaar komen. Bij de regionale kampioenschappen, zoals het EK in Frankfurt, worden er maar liefst 100 slots verdeeld. Bekijk hier de volledige verdeling van slots over de 2022-2023 wedstrijden.