Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Niek Heldoorn is jongste winnaar ooit van zware Embrunman triatlon
Niek Heldoorn wint de Embrunman triatlon (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Niek Heldoorn is jongste winnaar ooit van zware Embrunman triatlon

De Nederlandse triatleet Niek Heldoorn, bij ons ook goed bekend door de jaren dat hij lid was van het Athletes For Hope team van Marc Herremans, heeft maandag 15 augustus de loodzware Embrunman in Frankrijk gewonnen. Niek Heldoorn is met zijn 23 jaar de jongste triatleet ooit die de volledige triatlon in de Alpen op zijn naam kon schrijven. Met een eindtijd van 9u30’00 over de 3,8 km zwemmen, 188 km fietsen (met als letterlijk hoogtepunt de Col d’Isoard op 2341 meter hoogte) en 42 km lopen, zette Heldoorn ook nog eens de op 1 na beste eindtijd neer. Jaryd De Mooij werd de beste Belg op de 19de plaats.

Heldoorn zat bij de 3,8 km zwemmen al goed voorin en het klimwerk in de Alpen ging hem goed af. Over de Col d’Izoard realiseerde hij de vijfde klimtijd waardoor hij als eerste terug in de wisselzone kwam. In de marathon hield de vroegere poulain van Marc Herremans knap stand. met een looptijd van 2u52 bleef hij nog net uit de greep van de Amerikaanse triatleet Kennett Peterson, die lang op drie minuten bleef hangen, maar in de slotfase nog sterk terugkwam. Niek Heldoorn won in 9u30’00, de tweede beste tijd ooit in de Embrunman (na de 9u28’18 van Leon Chevalier vorig jaar)

Jaryd De Mooij beste Belg

Niek had 41 seconden voorsprong op Peterson. De Kroaat Andrej Vistica werd derde op 2’58. Niek Heldoorn stapt daarmee in de voetsporen van onder andere Diego Van Looy, de Belg die in 2018 de Embrunman kon winnen, maar nu nog steeds aan het revalideren is van een zwaar ongeluk op training. Dit jaar werd Jaryd De Mooij de beste Belg op een 19de plaats in 10u49’21

Bij de vrouwen troefde de Chileense Barbara Riveros de Franse favorietes af. Riveros zette een nieuw parcoursrecord neer en won de Embrunman in 10u39’28 met maar liefst 16’41 voorsprong op Justine Mathieux. Jeanne Colonge volgde op bijna twintig minuten als derde.

Uitslag Embrunman 2022