Belgische triatleten presteren sterk in Ironman Finland met 3de en 4de plaats
Hannes Bonami rechts op het podium van de Ironman Finland 2022 (foto: Ironman Finland RR)
Nieuws

De Belgische triatleten Hannes Bonami en Filip Sheridan pakten dit weekend uit met een straffe prestatie in de Ironman Finland in Kuopi-Tahko. Hannes Bonami pakte in de age group only race de derde podiumplaats. Filip Sheridan finishte net geen drie minuten achter Hannes als vierde. De twee Belgen liepen een tijdje aan de leiding. De winst ging naar de sterke Britse age grouper Thomas McManners, die eerder ook al “The Bastion” won, de long distance triatlon van de in Groot-Brittanië befaamde Castle Triathlon Series.

De Belgen moesten na de 3,8 km zwemmen stevig aan de bak. Filip Sheridan zette de 24ste tijd neer op 9’34 van de leiders. Vincent Lété en Hannes Bonami volgden als 38ste en 39ste op 11 minuten van de kop van de wedstrijd. In de 180 km fietsen rukten Filip en Hannes stevig op naar voor en halfweg zaten de twee Belgen in 8ste en 9de positie met nog 6’30 achterstand op de Fin Utrainen. Uiteindelijk kwam Hannes als derde van de fiets, vlak voor Filip op 1’20 van nieuwe leider Stromsholm.

Bonami en Sheridan naar Hawaii

En dan leek een stunt er helemaal in te zetten. Zowel Bonami als Sheridan vonden meteen de goeie loopbenen en ze gingen samen aan de leiding. De twee hielden de kopposities gedurende 10 km lopen vast. Dan kwam de sterke Brit McManners er op en erover. Iets voorbije halfweg kwam de Fin Lemmettyla voorbij aan Filip Sheridan en op km 30 had hij ook Bonami te pakken. De posities wijzigden niet meer. Thomas McManners won de Ironman Finland in 8u56’17. Lemmettyla werd op 7’27 tweede en Hannes Bonami mocht mee op het podium als derde in een sterke tijd van 9u08’59 op 12’41 van de winnaar. Filip Sheridan werd vierde in 9u11’51. En Vincent Lété pakte een knappe 11de plaats in 9u30’03.

Het brons leverde Hannes Bonami de overwinning op in de M35 categorie. Filip Sheridan pakte het zilver in de M40 categorie. Beide triatleten kwalificeerden zich hiermee voor het WK Ironman in Hawaii. Vincent Lété viel net naast het podium in de M30 categorie, maar hij besloot zijn slot voor Kona niet te nemen.