Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Emmanuel Lejeune 7de op WK aquatlon in Samorin, goud voor Hongarije en Duitsland
Emmanuel Lejeune loopt naar de 7de plaats op het WK aquatlon in Samorin (foto: 3athlon.be)
Multisports

Emmanuel Lejeune 7de op WK aquatlon in Samorin, goud voor Hongarije en Duitsland

Emmanuel Lejeune is zevende geworden in het wereldkampioenschap aquatlon in Samorin, waarin 1.000 meter zwemmen gecombineerd wordt met 5 km lopen. De ex-wereldkampioen aquatlon van 2018 lag deze keer te ver achter na het zwemonderdeel maar maakte in het lopen nog flink wat plaatsen goed. Het goud ging bij de mannen naar de Hongaarse favoriet Mark Devay, één van de topzwemmers uit de World Triathlon Championship Series. Bij de vrouwen werd de Duitse Celine Kaiser wereldkampioene na een sterk loopnummer.

Het WK aquatlon was het eerste onderdeel van een weekend vol toptriatlon aan de X-Bionic Sphere in Samorin, waar ook jaarlijks The Championship van Challenge gehouden wordt. Zaterdag vindt de Collins Cup er plaats waarin de beste triatleten van Europa, de VS en de rest van de wereld tegen elkaar uitkomen. Zondag volgt dan nog het WK Long Distance triatlon van World Triathlon.

In het WK aquatlon waren bij de mannen alle ogen gericht op Mark Devay. De Hongaar kwam als eerste uit het water na de 1.000 meter zwemmen met 6 seconden voorsprong op de Hongaarse junior Marton Kropko en de Spaanse elite atleet Kevin Tarek Vinuela. De Belgische belofte Joris Basslé kwam als vijfde in de wisselzone op 13 seconden van Devay.

In de 5 km lopen bleef Mark Devay zijn leidersplaats goed verdedigen. Vinuela bleef op een handvol seconden hangen, maar de wereldtitel ging toch naar topfavoriet Devay die in 28’54 het goud pakte met 15 seconden op Vinuela en Kropko, die het goud pakte bij de juniores. Ook bij de beloften ging het goud naar Hongarije met Gergo Dobi die vierde overall werd. Emmanuel Lejeune liep naar de zevende plaats overall in 29’49 op 55 seconden van Devay en pakte daarmee de vierde plaats bij de elites. Joris Basslé finishte als 9de bij de U23 in 31’08.

Bij de vrouwen leek Hongarije op weg naar de dubbel toen juniore Marta Kropko aan de leiding ging na het zwemmen. In de 5 km lopen, zette de Duitse Celine Kaiser nog orde op zaken. Kaiser pakte het goud in 32’51 met 31 seconden voorsprong op de Oekraiense Maryna Kyryk. Kropko werd knap derde en pakte de wereldtitel bij de juniores. Bij de vrouwen deden er geen Belgische atletes mee.

Voorlopige uitslag mannen elite WK aquatlon 2022

Voorlopige uitslag mannen U23 WK aquatlon 2022