Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Felle wind in Knokke-Heist, Zwintriatlon wordt duatlon, wel zwemmen bij halve triatlon zondag
Veel wind aan de finishzone van de Zwintriatlon in Knokke-Heist (foto: 3athlon.be)
Duathlon

Felle wind in Knokke-Heist, Zwintriatlon wordt duatlon, wel zwemmen bij halve triatlon zondag

Zaterdagochtend heeft de organisatie van de Zwintriatlon in Knokke-Heist na overleg met de veiligheidsdiensten de beslissing moeten nemen om het zwemonderdeel van de kwarttriatlon te annuleren. Er stond rond 7 u. ’s ochtends al een wind van 3 Beaufort en in de vroege namiddag wordt verwacht dat die zou aansterken tot 5 à 6 Beaufort. Dat maakt het zwemmen in zee te gevaarlijk voor de triatleten en dus werd er uitgeweken naar Plan B, een duatlon met 5 km lopen in plaats van 1.500 meter zwemmen. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen voor de halve triatlon zondag veel beter, waardoor het er goed uitziet voor het zwemmen zondag.

“Zondag wordt er wel gezwommen”

In deze 22ste editie van de Zwintriatlon zou er voor het eerst in de Noordzee gezwommen worden. Dat zwemonderdeel wordt nu vervangen door een loopproef van 5 km. De rolling start wordt behouden om de meer dan 600 triatleten veilig van start te kunnen laten gaan. Schepen van sport Jan Morbee, die zelf ook deelneemt aan de Zwintriatlon, had het liever anders gezien. “We hebben met de verschillende instanties gesproken en hoewel het met heel veel spijt in het hard is, moeten we in eerste instantie denken aan de veiligheid van onze triatleten.”

“Bij 5 tot 6 Beaufort wordt het zwemmen voor veel atleten te gevaarlijk en dus zat er niets anders op dan over te schakelen op ons Plan B, dat we op voorhand al voorzien hadden. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor zondag veel beter, zodat het nu al zeker is dat er in de halve triatlon wel gezwommen kan worden,” aldus Jan Morbee.

Het is zaterdag en zondag overigens de voorlopig laatste editie van de Zwintriatlon en de halve triatlon van Knokke-Heist in zijn huidige vorm. Vanaf 2023 wordt het zaterdag een 5I50 kwarttriatlon en zondag de 70.3 Ironman Knokke-Heist Belgium.