Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Stijn Witters pakt zilveren medaille op WK Powerman duatlon in Zofingen 11 weken na zware valpartij
Stijn Witters finisht en pakt zilver in zijn age group op het WK Powerman duatlon in Zofingen (foto: Iben Snijders)
Duathlon

Stijn Witters pakt zilveren medaille op WK Powerman duatlon in Zofingen 11 weken na zware valpartij

Het WK Powerman long distance duatlon in Zofingen werd vorig weekend weer een echt Belgisch feestje met naast het zilver van Lotte Claes en de vierde plaats van Seppe Odeyn bij de pro-duatleten ook 7 age group medailles, waarvan 6 gouden en 1 zilveren. Vooral aan die zilveren medaille van Stijn Witters zit een apart verhaal vast, want slechts 11 weken voor de start van het WK Powerman zag het er na een zware valpartij niet naar uit dat de Go Dare-atleet de start uberhaupt zou halen. Hieronder het verhaal van in 11 weken van ziekenhuisbed naar vice-wereldkampioen. En een overzicht van de Belgische age group medailles.

In het voorjaar maken alle atleten een wedstrijdprogramma, zo ook Stijn Witters van het Go Dare Animo Team. In 2021 maakte hij zijn debuut op de marathon alsook in de duatlonsport. “Ik was meteen verkocht aan deze mooie sport” legt Stijn uit. “Maar al snel merkte ik dat hoe langer de race duurde, hoe beter mijn fysieke kwaliteiten tot zijn recht kwamen.” Na zijn deelname op het EK Middle Distance in Alsdorf in april 2022 werd meteen het volgende doel gesteld: het WK Long Distance duatlon in Zofingen. Trainingsplannen werden opgesteld, gevolgd door een trainingsstage in de Vogezen. Maar helaas, 11 weken voor de wedstrijd in Zofingen sloeg het noodlot toe voor Stijn tijdens de Ironman 70.3 in Luxemburg.

“Van 9 tot 18 juni was ik op trainingsstage in de Vogezen in functie van het WK in Zofingen” vertelt Stijn. “Alles liep op wieltjes en ik eindigde mijn stage met 2 rustige trainingen zodat ik op zondag 19 juni aan de start kon staan in Luxemburg. Samen met Michiel Vanreyten en Karen van Proeyen vaardigde ik ons triatlonteam af in de relay wedstrijd. Ik nam het fietsonderdeel voor mijn rekening, een ideale gelegenheid om een langere tijdrit in wedstrijdvorm te bekampen. De wedstrijd was vooral bedoeld om ervaring op te doen.”

Wedstrijd voor de ‘fun’ wordt nachtmerrie

De wedstrijd verliep voorspoedig voor het Go Dare Animo Team na een sterk zwemonderdeel van Michiel. Al snel lagen ze in 1 ste positie en kon Stijn de voorsprong gestaag uitbreiden. Tot een zware valpartij het einde van de race betekende. “Het was erg warm en ik maakte een beginnersfout door te weinig te drinken. Ik was alleen maar gefocust op zo hard mogelijk fietsen. Na 60 km kreeg ik een black-out en raakte ik langs de weg in een afdaling. Tegen een hoge snelheid van ongeveer 55 km/u maakte ik een zware klapper tegen een paaltje.”

“Mijn val had 6 gebroken ribben, een geperforeerde long, 2 barstjes in de nekwervel en een afgescheurde schouder tot gevolg. Achteraf in het ziekenhuis bleek dat een extreem zout-tekort en uitdroging mijn valpartij hadden veroorzaakt. 4 dagen lag ik op intensieve zorgen in Luxemburg. Een week later werd ik vervolgens geopereerd in België waarbij mijn schouder terug gefixeerd werd met een kunststof ligament’.

11 weken voor WK Zofingen

Stijn zijn valpartij gebeurde 11 weken voor het WK Powerman duatlon in Zofingen. Met de bijhorende verwondingen en blessures leek het absoluut niet haalbaar en eveneens onverantwoord om te starten in Zofingen. Zes weken was hij buiten strijd, maar hij verloor de moed niet. Hij bleef positief en had maar 1 doel, starten in Zofingen en proberen te finishen. Exact 1 maand had hij om zich voor te bereiden. “In samenspraak met mijn coach Jens Roegiers werd er getracht om zoveel mogelijk volume te trainen binnen de mate van het mogelijke. Tijdens de eerste weken ging het fietsen zeer moeizaam door nek- en schouderpijn. Desondanks kon ik 1.773 kilometer fietsen en 235 kilometer lopen op één maand tijd. Ben ik klaar voor Zofingen? Geen idee wat er mij te wachten stond, maar ik had alles gedaan om er te kunnen starten,” vertelt Stijn.

“Gestrand op 3 minuten van wereldtitel”

Stijn Witters aan de start van het WK Powerman duatlon in Zofingen met rechts ook Steven Bogaerts (foto: )
Stijn Witters aan de start van het WK Powerman duatlon in Zofingen met rechts ook Steven Bogaerts (foto: Iben Snijders)

Stijn haal de start, deed een goeie wedstrijd en deed meer dan alleen finishen. Hij behaalde een knappe tweede plaats in zijn age-group en werd 33ste algemeen. Na het eerste looponderdeel van 9 km lag hij op een 33ste plaats. Tijdens het fietsonderdeel van 144 km schoof hij op naar een 19de plaats en haalde hij zowaar 2 elite atleten in die twee minuten eerder gestart waren. Tijdens het laatste looponderdeel van 26 km lag hij op titelkoers in zijn age-group, maar de korte voorbereiding eiste zijn tol.

“Ik viel helemaal stil tijdens het laatste looponderdeel, het vat was volledig leeg,” legt Stijn uit. “Ik strandde uiteindelijk op 3 minuten van de wereldtitel in mijn age-group. Ondanks dat de ambitie was om enkel te finishen, was het toch een bittere pil. Volgend jaar kom ik terug voor die gouden medaille,hopelijk met dan een vlekkeloze voorbereiding,” aldus vice-wereldkampioen age-group 25-29 Stijn Witters. Je kan hem volgen op zijn Facebook-pagina.

7 Belgische age group medailles

De zilveren medaille van Stijn Witters was 1 van de in totaal 7 Belgische age group medailles op het WK Powerman in Zofingen. Onze landgenoten pakten maar liefst 6 wereldtitels in hun leeftijdscategorie. Bernd Van Snick, met een zevende plaats overall, en Debbie Sanders, met een vierde plaats overall, werden overall age group wereldkampioen en pakten goud in de M30 en de F35 categorie. Cedric Callewaert werd wereldkampioen in de M35 age group. Steven Bogaerts pakte de wereldtitel bij de M45. Ook bij de M50 was er goud voor Jerome Claeys. Bij de vrouwen pakte Delphine Thirifais de wereldtitel in de F25 categorie.