Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Astrid vice-wereldkampioene 70.3 Ironman in haar 2de triatlon-seizoen: “Eens nadenken over toekomst”
Astrid Van Cauwelaert stormt naar de derde plaats na het fietsen in het WK 70.3 Ironman in St-George (foto: Sanne van der Meer)
Nieuws

Astrid vice-wereldkampioene 70.3 Ironman in haar 2de triatlon-seizoen: “Eens nadenken over toekomst”

De Belgische triatlete Astrid Van Cauwelaert is vrijdag vice-wereldkampioene 70.3 Ironman geworden in haar F25 age group en zette daarmee de kers op de taart van een topseizoen waarin ze eerder al Belgisch kampioene halve triatlon werd. Het is nog maar altijd haar tweede triatlonseizoen overigens. Wij spraken de EDO Sports-triatlete vanuit St-George een dag na haar topprestatie. “Mijn prestaties van dit seizoen maken inderdaad dat ik onverwachts moet gaan nadenken wat ik verder wil met mijn triatloncarrière,” aldus Astrid.

“Ik wil het maximale uit dit avontuur halen”

In 2021 liet Astrid Van Cauwelaert een eerste keer van zich spreken met een derde plaats overall bij de age group triatletes in de 70.3 Ironman van Aix-en-Provence. Dit seizoen won ze de city triatlon van Leuven, de 111 triatlon van Bilzen en ze werd beste age group triatlete in de 70.3 Ironman van Luxemburg. In september klopte ze topfavoriete Katrien Verstuyft op het BK halve triatlon bij de Lacs de l’Eau d’Heure. Vrijdag kwam daar nog een derde age group plaats overall én zilver bij de F25 bovenop in het WK 70.3 Ironman. Misschien haar laatste WK als age grouper?

“Mijn prestaties van dit seizoen maken inderdaad dat ik onverwachts moet gaan nadenken wat ik verder wil met mijn triatloncarriere,” vertelt Astrid vanuit St-George. “Ik heb naast het sporten natuurlijk ook een maatschappelijke carrière, en bekostig ook alles zelf. Wat wel zeker is, is dat ik het maximale uit dit avontuur wil halen. Deze winter ga ik eens goed zitten om te brainstormen over de toekomst.”

“Pas na het fietsen zicht op mijn positie in de race”

Astrid Van Cauwelaert tijdens haar halve marathon in het WK 70.3 Ironman in St-George (foto: Sanne van der Meer)
Astrid Van Cauwelaert tijdens haar halve marathon in het WK 70.3 Ironman in St-George (foto: Sanne van der Meer)

Over haar wedstrijd is Astrid uiteraard dik tevreden. “Na het supporteren van de pro dames begon ik met de eigen wedstrijd voorbereiding. (De F25 age group mocht pas als allerlaatste start wave het water in, ruim anderhalf uur na de pro’s – redactie) De organisatie maakte er wel een feestje van, en al dansend gingen we met de hele age group naar de zwemstart. Ik was iets te ver achteraan gestart, waardoor ik me al slalommend een weg moest banen in het water.”

Dat het fris was in St-George heeft Astrid ook aan de lijve ondervonden. “Na het zwemmen voelde ik bij de eerste klim op de fiets al dat het een zware dag zou worden. De combinatie met het koude weer maakte dat de spieren al wat verkrampt waren. Het was een pittig, maar prachtig fietsparcours. We reden over lange rechte wegen naar beneden, waardoor ik wel wat tandjes te kort kwam. Na het fietsen had ik voor het eerst een idee van mijn positie en heb ik gevochten tot het einde om die 3e plek overall te bemachtigen.”

“Over de finish gevallen met twee verkrampte benen”

“Uiteindelijk ben ik over de finish gevallen, doordat beide benen in de kramp schoten. Dus ik kan wel zeggen dat ik er het maximale heb uitgehaald. Ik ben echt superblij en heel tevreden met het resultaat. Dit is een super afsluiter van een geweldig seizoen. Nu neem ik even de tijd om te bekomen en te genieten. En dan gaan we weer verder nieuwe plannen maken voor komend seizoen,” aldus Astrid.