Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman bevestigt Nice als tweede WK-locatie en dat tot en met 2026
Frederik Van Lierde in het WK 70.3 Ironman in Nice in 2019 (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Hawaii

Ironman bevestigt Nice als tweede WK-locatie en dat tot en met 2026

Het wereldkampioenschap Ironman triatlon wordt vanaf 2023 een gescheiden wedstrijd op twee lokaties: Kona, Hawaii voor de vrouwen en Nice, Frankrijk voor de mannen. Ironman heeft donderdag het nieuws bevestigd dat Nice de tweede WK-stad wordt en dat ook blijft, al zeker tot en met 2026. Het nieuws dat in 2023 geen twee races konden plaatsvinden in Kona, was al langer bekend. Dat de mannen in september 2023 in Nice hun WK zouden krijgen, was toen nog een publiek geheim dat nu dus bevestigd is. De keuze voor Nice op 10 september heeft ook zo zijn gevolgen voor de toewijzing van de kwalificatieslots.

Voor het eerst WK Ironman buiten de VS

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een WK Ironman buiten de Verenigde Staten gehouden zal worden. De wedstrijd kende zijn oorsprong op Oahu, maar na twee jaar trok het Ironman-circus naar Kona omdat destijds nog niet zo dichtbevolkte Big Island zich beter leende tot het organiseren van een hele dag Ironman triatlon. Na de Covid-pandemie vond het WK in mei 2022 uitzonderlijk plaats in het Amerikaanse St-George. In 2023 trekt het WK Ironman dus voor het eerst naar Europa.

Gevolgen voor slot-allocatie

De mannen, zowel de pro’s als de age group triatleten, strijden dus op 10 september in Nice voor de wereldtitels. De vrouwen krijgen een eigen wedstrijd op 14 oktober in Kona. Voor de vrouwen verandert er niks aan de kwalificatieperiode. Zij kunnen zich tot en met Ironman Kopenhagen kwalificeren voor het WK. Voor de mannen betekent het dat de kwalificatieperiode eindigt op 1 augustus 2023. Slots die de afgelopen maanden werden behaald, worden nu retro-actief toegekend. Ironman lijkt er daarbij rekening mee te houden dat veel mannen voor Kona 2024 zullen kiezen, want in de Ironman races van augustus 2023 zijn slechts een beperkt aantal slots voor het WK te behalen. Op de website van Ironman vind je daarover meer informatie.

Amerikanen naar Hawaii, Europeanen naar Nice

Wij deden nog een opvallende ontdekking in de nieuwe verdeling van de WK-slots. De Noord-Amerikaanse Ironman races in 2023 krijgen bij de vrouwen opvallend meer slots dan in de andere internationale races. Het is dus duidelijk de bedoeling om triatletes uit Noord-Amerika zoveel mogelijk de kans te geven om zich te kwalificeren voor Kona, allicht om de kritiek tegen de verre reis naar Europa tegen te gaan. Hetzelfde geldt, maar dan andersom, bij de mannen. In de Europese Ironman triatlons zijn veel meer kwalificatieslots te verdienen voor Nice dan in de andere landen, met zelfs 150 slots in Frankfurt, Hamburg en Klagenfurt!

Tot 2026 gescheiden WK’s in Kona en Nice

In 2024 trekken de mannen in oktober naar Kona. Het WK voor de vrouwen vindt dan in september in Nice plaats. Ironman kondigt alvast aan dat het al zeker tot en met 2026 blijft routeren, dus in 2025 de vrouwen in Kona en de mannen in Nice en in 2026 de vrouwen in Nice en de mannen in Kona.