Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Spaanse en Chileense winst in eerste 70.3 Ironman van 2023
Barbara Riveros wint voor de 6de keer de 70.3 Ironman Pucon in eigen Chili (foto; 3athlon.be)
Nieuws

Spaanse en Chileense winst in eerste 70.3 Ironman van 2023

Kunnen we tegenwoordig nog spreken van een winterpauze in de triatlonsport? In dit januari-weekend kregen we in het Chileens Pucon al meteen de eerste 70.3 Ironman van het nieuwe jaar, met winst voor de Spaanse triatleet Antonio Benito Lopez en thuisatlete Barbara Riveros, die met overmacht de halve triatlon bij de vrouwen won. Voor de vroegere olympische triatlete was het al de zesde keer dat ze de 70.3 Ironman van Pucon won. Lopez pakte zijn eerste 70.3 Ironman zege ooit.

Nog maar 2de seizoen op lange afstand voor Lopez

Een emotionele Antonio Benito Lopez wint zijn eerste 70.3 Ironman in Pucon (foto: 3athlon.be)
Een emotionele Antonio Benito Lopez wint zijn eerste 70.3 Ironman in Pucon (foto: 3athlon.be)

Waar de vrouwenrace nauwelijks spannend was, was dat bij de mannenrace anders. Acht mannen kwamen binnen een minuut van elkaar uit het water, waarbij Lopez als zevende aan land kwam. Op de fiets ontstond vervolgens een kopgroep van vier: Lopez zat al meteen goed van voren, maar hij had nog wel gezelschap van de Braziliaan Reinaldo Colucci, de Chileen Martin Ulloa en zijn landgenoot Martin Baeza Munoz. Tijdens het fietsen bleef dit viertal samen en toen de kopgroep aan de halve marathon begon, kwamen de eerste achtervolgers op een kleine twee minuten achterstand aan bij T2. 

Tijdens de run ging Lopez meteen in zijn eentje op avontuur en daarbij konden zijn concurrenten niet meer volgen. Gedurende de 21 kilometer werd zijn voorsprong steeds wat groter. Lopez won de wedstrijd in een tijd van 3u55’16. Ulloa werd tweede in 3u59’21 en de Braziliaan Felllipe Santos, die de halve marathon als vijfde begon maar een mooie inhaalslag maakte, werd derde in 4u04’16. Lopez is nog maar aan zijn tweede long distance seizoen bezig en werd vorig jaar al verrassend tweede in de 70.3 Ironman van Swansea en pakte een 4de plaats in de 70.3 Ironman van Bahrein. In eigen land won hij de halve triatlons van Bilbao en Zarauzko.

Riveros wint Pucon voor 6de keer

De vrouwenwedstrijd telde slechts vijf deelneemsters en voor Riveros – die er met het zwemmen meteen goed bij zat toen ze samen met haar landgenote Macarena Salazar al een voorsprong van meer dan vier minuten pakte – werd het een duidelijke thuiszege. Terwijl Salazar tijdens het zwemmen mee kon met Riveros, was dat op de fiets totaal anders: Riveros sloeg meteen een gat en dat werd snel uitgebouwd tot een voorsprong van meerdere minuten. Na het fietsen bedroeg haar voorsprong zelfs al ruim tien minuten en dus was alle spanning toen al  totaal verdwenen. Tijdens de run kwam die spanning logischerwijs niet meer terug. 

Riveros won de wedstrijd in een tijd van 4u26’48. Het was al de zesde keer dat Barbara Riveros haar thuiswedstrijd op haar naam wist te schrijven. De Amerikaanse Brittany Higgins werd tweede in 4u45’56. Het was nog maar de tweede keer dat Higgins, pro-triatlete sinds 2014, op het podium geraakte. In 2021 werd ze ook al eens derde in de 70.3 Ironman van Warschau. Macarena Salazar werd net zoals in 2019 derde in Pucon in 4u56’56.