Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Schrijft Ironman een mooie coverversie of is het origineel altijd beter dan de kopie?” – TRIvia met Bruno Clerbout
Bruno Clerbout in 2012 onder de meest iconische boom van Kona bij het WK Ironman in Hawaii (foto: Uplace Team/Kristof Ramon RR)
Transition Area

Schrijft Ironman een mooie coverversie of is het origineel altijd beter dan de kopie?” – TRIvia met Bruno Clerbout

Ironman houdt zijn WK de komende jaren in Nice en in Kona, het ene jaar de vrouwen in Hawaii en de mannen in Frankrijk, het andere jaar andersom. Voormalig pro-triatleet Bruno ‘Bruce’ Clerbout was er een aantal keer bij op het WK Ironman, toen nog gewoon in Hawaii. Hij kroop voor de TRIvia rubriek van 3athlon.be in zijn pen. “Het origineel is altijd beter dan de kopie. Of toch niet!? Somewhere over the rainbow bijvoorbeeld. Wat ben ik blij dat Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole, de naam alleen al, een fantastische cover maakte van het origineel uit 1938. Met zijn ukelele voert IZ me in mijn dromen steevast mee naar zijn bakermat, tevens die van The Ironman: het paradijselijk helse Hawaii.

The Waikiki Roughwater Swim, the Around Oahu Bike en the Honolulu Marathon in één. Stel je voor. Bedenker John Collins vond in 1978 nog 14 knettergekke atleten die de uitdaging aandurfden. Niet wetende waar ze die dag zouden eindigen, nog veel minder wat dit later wereldwijd teweeg zou brengen.

Sinds 2009 mag ik me trots bij die ‘gekken’ rekenen. Het is moeilijk en complex om onder woorden te brengen wat er me ooit toe aanzette triatlon te gaan doen. Geen alledaagse sport, maar eerder ‘A way of life’.

Allicht werd ik gehypnotiseerd door de legendarische beelden van een kruipende Julie Moss, the Ironwar en onze Cool Hand Luke die het als eerste Europeaan de Amerikanen flikte. Geïnspireerd door verhalen als dat van team Hoyt, sister Madonna, overlever Sébastien Bellin en vele anderen. Gefascineerd door het helse Energy Lab, het gevecht met de wind tussen de kale lavavelden en de Hawaiiaanse cultuur. Uitgedaagd tot het verdienen van één van de schaarse slots voor de heilige graal.

Feit is dat er intussen meer dan 200.000 gekken verliefd zijn op deze sport met Ironman Hawaii als ultieme droom. Fantastisch. Zij het niet dat ‘The Big Island’ nu ‘too small geworden’ is voor de sport die ze groot en groots maakte. Ironman schrijft dan ook aan een nieuw hoofdstuk. Een coverversie. Jaar om jaar zullen mannen en vrouwen de ‘main stage’ van Hawaii krijgen. De anderen mogen op ‘tournee’.

Ironman dus slachtoffer van haar succes of is het WK in Kona slachtoffer van Ironman Group? Ik vraag het me af. Meer en meer Ironman triatlons over heel de wereld: ‘Top!’ Hoe meer mensen van de mooiste sport ter wereld kunnen genieten en dromen van Hawaii: ‘Des te beter!’ Prettig ook voor de rinkelende kassa van Ironman Group, en eigenaars Advanced. Zij zijn immers geen vzw. Tot zover alleen winnaars.

Voor de iconische wedstrijd en vele triatleten lijkt het me nu een nederlaag te worden.

Waarom niet ‘gewoon’ veel minder slots ‘uitdelen’ in die vele ironmans? Als van oudsher kunnen vrouwen én mannen teGELIJK de hoogmis op dezelfde plek en dag vieren. Een beheers- en controleerbaar deelnemersveld. Zo wordt ook de lokale gemeenschap van Kailua-Kona ontlast. Prijzen voor de huur van logies, voertuigen, … terug naar aanvaardbare hoogtes zodat atleten die er sportief thuis horen niet moeten afhaken omwille van het financiële. De allerfitste Ironman-atletes en -atleten van het moment die onderling strijden op het scherpst van de snee. Spanning en spektakel.

Enkel zo schiet het kanon op de pier van Kona de échte waarde van (The) Ironman terug hoog de lucht in. De ultieme droom én het origineel blijft overeind. Zijn wij triatleten dat onszelf en onze sport niet verschuldigd? Of wordt er in de eigen voet geschoten?

Misschien draait het voornamelijk om de aandeelhouders met wie ik geen ‘zaken’ heb en wiens belangen ik gelukkig niet moet be-hart-igen. Ik weet het niet. Ook niet hoe het uiteindelijk zal uitdraaien. Wordt de coverversie even goed of zelfs beter dan het origineel? Anything is possible! Momenteel klinkt het (nog) niet als muziek in mijn oren,” aldus Bruce.

TRIvia is een nieuwe rubriek op 3athlon.be waarin we wekelijks een column brengen van de 3athlon.be redactie of van een gast-auteur zoals deze week Bruno Clerbout. Heb je zelf zin om een TRIvia te vullen, stuur dan even een mailtje naar de redactie van 3athlon.be.