Belgische triatlete Liesbeth Leysen start 2023 sterk met 2de plaats in 70.3 Ironman Oman
Liesbeth Leysen in 2022 in de 70.3 Ironman van Bahrein (foto: Ironman RR)

De Belgische triatlete Liesbeth Leysen is sterk aan het nieuwe triatlonseizoen begonnen want in haar eerste halve triatlon van 2023 pakte de Domo-Scott triatlete meteen de tweede plaats overall in de 70.3 Ironman van Oman in Muscat, een age group only race. Ze moest alleen de Fins-Maltese triatlete Krista Kuusijarvi, vorig jaar nog nationaal kampioene van Malta, voor zich dulden. Haar tweede plaats leverde Liesbeth Leysen ook de overwinning op in de F50 age group.

Met een achterstand van meer dan 6 minuten op de eerste vrouwen moest Liesbeth Leysen na de 1.900 meter zwemmen vol aan de bak in Muscat. Tijdens de 90 km fietsen rukte ze op naar de vijfde plaats. In de halve marathon werd al snel duidelijk dat de Finse triatlete Krista Kuusijarvi, die al 7 jaar in Malta woont en daar vorig jaar nationaal kampioene triatlon werd, een klasse te sterk was. Kuusijarvi won overtuigend in 4u45’25. Voor de tweede plaats bleef het lang spannend tussen Liesbeth Leysen en de Ierse Michelle Nagie. Uiteindelijk pakte Liesbeth Leysen de tweede plaats op 14’36 van Kuusijarvi. Nagie werd 1’43 later derde.

Bij de mannen ging de winst naar de Rus Ilya Slepov. De Nederlander Bryan Van Rutten werd tweede. Joren Selleslaghs was de snelste Belg. Hij werd 38ste overall in 4u40’11 en pakte daarmee de 9de plaats in de M30 age group. Wim De Voeght, de partner van Liesbeth Leysen en CEO van Domo, werd 11de bij de M55. Kris Govers werd bij de M60 knap 6de ondanks een blessure. Christine Delmas pakte brons bij de F55 categorie. Ook Stephane Jeegers (254ste in 5u59’49), Caroline Bolle (323ste in 6u48’11), Raphael Koelman (354ste in 6u50’35) en Patrick Franssen (358ste in 6u53’40) haalden voor België de finish.