Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon voert onderzoek naar loopschoenen van Ironman wereldkampioen Gustav Iden
Gustav Iden in de WTCS triatlon van Abu Dhabi (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Extra

World Triathlon voert onderzoek naar loopschoenen van Ironman wereldkampioen Gustav Iden

De Noorse triatleet Gustav Iden kwam vrijdag pas als 52ste over de finish van de eerste WTCS triatlon van 2023 in Abu Dhabi, maar ondertussen staat onder zijn naam de vermelding “Shoe Protest Pending”. World Triathlon heeft de loopschoenen van de wereldkampioen Ironman opgevorderd en opgestuurd naar World Athletics ter controle. Gustav Iden werd in oktober 2022 wereldkampioen Ironman op speciaal voor hem ontwikkelde ON Cloudboom Echo 3 loopschoenen met opvallend hoge zolen.

De On Cloudboom Echo 3 schoenen van Gustav Iden bij het WK Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)
De On Cloudboom Echo 3 schoenen van Gustav Iden bij het WK Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Ondertussen heeft World Triathlon zijn sportreglementen aangepast en sinds dit jaar moeten de schoenen voldoen aan de regels van World Athletics. Prototypes of exclusief op maat gemaakte schoenen moeten door World Athletics eerst worden goedgekeurd. Het is mogelijk dat de schoenen van Iden, die voor alle duidelijkheid nooit in beeld kwamen en waardoor we dus niet zeker zijn of Iden in Abu Dhabi ook op de ON Cloudboom Echo 3 liep, niet meteen terug te vinden zijn op de lijst met goedgekeurde schoenen van World Athletics. Het kan een aantal weken duren eer er een uitspraak volgt.

Samen met Hayden Wilde achterin het veld

Het opvallende is dat Iden in Abu Dhabi blijkbaar helemaal geen voordeel had van zijn mogelijke superschoenen. De Noor had niet zijn beste dag, verloor al meer dan een minuut in het zwemmen en streed de hele tijd achterin met een uiteindelijke 52ste plaats tot gevolg, niet meteen waar hij op gehoopt had. Iden zat nog een tijdje in de buurt van Hayden Wilde. Die bleek al vroeg in de wedstrijd last te hebben van een lekke band en verloor daardoor heel wat tijd op de fiets. De Nieuw-Zeelander werd uiteindelijk pas 46ste.