Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Anti-drafting systeem voor het eerst op een WK: RaceRanger wordt ingezet op WK Multisport in Ibiza
Het Raceranger systeem op de Scott triatlonfiets van Sebastian Kienle in de Challenge Wanaka (foto: Raceranger RR)
Extra

Anti-drafting systeem voor het eerst op een WK: RaceRanger wordt ingezet op WK Multisport in Ibiza

RaceRanger, het systeem met transponder op de fiets dat drafting moet tegengaan in long distance triatlons, zal dit jaar voor het eerst officieel worden ingezet in een WK georganiseerd door World Triathlon. Tijdens het WK Multisport dat begin mei op Ibiza plaatsvindt, zal het anti-stayer systeem RaceRanger opnieuw worden getest. Dit is in navolging van de Tauranga Half, Challenge Wanaka, Ironman New Zealand en Ironman 70.3 Oceania, waar RaceRanger eerder al in de praktijk werd getest.

Een uitgebreid artikel over hoe RaceRanger precies werkt, vind je bij onze collega’s van 3athlon.nl. Zij konden het systeem op hun redactie uittesten. Onlangs gaf een aantal profatleten nog aan zeer tevreden te zijn over de toepassing van RaceRanger in de Challenge Wanaka. RaceRanger CEO en medeoprichter James Elvery is vol vertrouwen: “We hebben veel geleerd van onze proefwedstrijden. Niet alleen zijn we een aantal bugs in het systeem tegengekomen die gecorrigeerd moesten worden, maar nog belangrijker is dat we directe feedback hebben gekregen van de atleten en technische officials over hun ervaring met het systeem in wedstrijdomstandigheden.”

Rood licht binnen 12 meter draft zone

“De belangrijkste zaken die we hebben aangepast zijn de bufferzones. We hebben veranderd waar de verschillende gekleurde lampjes naar verwijzen, en ook de afstandsdrempels om ze van kleur te laten veranderen. We hebben nu een rood licht voor het rijden binnen de 12 meter draft zone, een blauw licht voor een 2 meter laatste waarschuwingszone van 12 meter tot 14 meter, en tenslotte een oranje licht voor een 3 meter ‘first contact’ zone van 14 tot 17 meter.”

“Het product dat nu beschikbaar is, en dat in Ibiza zal worden gebruikt, is eindelijk klaar om te worden toegepast op wedstrijden op topniveau als hulpmiddel bij het werk van de technical officials. We willen World Triathlon bedanken voor de kans om deel uit te maken van de Long Distance World Championships, en voor al hun steun en inbreng vanaf het begin van onze reis tot dit punt”, aldus James Elvery.

“Subjectieve straffen wegnemen”

Het proces om aanvullingen op het wedstrijdreglement van World Triathlon op te nemen om rekening te houden met RaceRanger of soortgelijke technologieën in de toekomst, zal deel uitmaken van World Triathlons standaard technische proces voor de herziening van regels. Dit strenge proces kan enkele maanden in beslag nemen, voordat het ter goedkeuring aan de World Triathlon Executive Board wordt voorgelegd.

“We zien een enorm potentieel voor het RaceRanger-systeem om de eerlijkheid in niet-stayer triatlons over de hele wereld te verbeteren, door het subjectieve karakter van straffen voor drafting weg te nemen. Dit omvat een aantal paratri-categorieën die het RaceRanger-systeem zouden kunnen gebruiken, wat we zullen testen tijdens het WK paratriatlon in 2023 dat in september in Pontevedra plaatsvindt”, legt Gergely Markus, World Triathlon Sport Director, uit.