Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wereldkampioen triatlon Leo Bergere haalt het nipt in 70.3 Ironman Oceanside, Tamara Jewett verrast favorietes
De verrassende Canadese triatlete Tamara Jewett wint de 70.3 Ironman Oceanside (foto: PTO)
Nieuws

Wereldkampioen triatlon Leo Bergere haalt het nipt in 70.3 Ironman Oceanside, Tamara Jewett verrast favorietes

Zelfs zonder de zieke Jan Frodeno en Lionel Sanders en onze landgenoot Bart Aernouts heeft de 70.3 Ironman Oceanside een geweldige strijd opgeleverd, met bij de mannen een spannende finish waar World Triathlon wereldkampioen Leo Bergere net uit de greep bleef van Jason West en waar bij de vrouwen de Canadese Tamara Jewett de topfavorietes klopte. Het was geweldig geweest om die strijd in beeld te hebben, maar de livestream liet het andermaal falikant afweten.

De 70.3 Ironman Oceanside is voor veel internationale pro-triatleten dé eerste grote afspraak van het seizoen. Het was dan ook een sterk deelnemersveld dit jaar in California, al ontbraken een aantal toppers door ziekte. De wedstrijd werd pas in de 21 km lopen echt spannend, ook al omdat we in het fietsen een ruime kopgroep kregen waar toch wel vaak werd achterom gekeken omdat Sam Long flink wat energie moest verbruiken om na zijn traditioneel mindere zwemnummer vanuit de achtervolgende groep naar voor moest oprukken. Dat was nog enigszins zichtbaar in een livevideo van beperkte kwalitiet, maar even later vielen alle beelden weg en moesten we het met de tracker van Ironman doen.

En daarin zagen we een spannend verloop van de halve marathon. World Triathlon wereldkampioen Leo Bergere leek op de overwinning af te stevenen, maar slaagde er halfweg niet echt in om Sam Long uit te schakelen. Die volgde steeds op een halve minuut en iets verderop ging titelverdediger Jackson Laundry ook nog goed vooruit. De snelste loper op dat moment was Jason West, maar de in vorm verkerende Amerikaan moest nog wel ruim twee minuten goedmaken. West kwam steeds dichterbij Bergere, maar het was de Fransman die de 70.3 Ironman Oceanside won in 3u45’25 met slechts 12 seconden voorsprong op Jason West. Jackson Laundry werd nog derde op 2’13 voor Ben Kanute en George Goodwin. Sam Long werd uiteindelijk zevende.

Verrassende Canadese klopt Ironman wereldkampioene

Bij de vrouwen keek iedereen uit naar het duel tussen Ironman wereldkampioene Chelsea Sodaro en Kat Matthews, maar de winst ging verrassend naar de Canadese Tamara Jewett. Die laatste is vooral bekend om haar prestaties in Noord-Amerika, met vorig jaar een zege in de 70.3 Ironman Mont-Tremblant, maar brak nu definitief door met een klinkende zege. In het fietsen kregen we 4 koploopsters, met daarbij de 4 topfavorietes Sodaro, Matthews, Paula Findlay en Holly Lawrence. Jewett ging een tijdje mee met deze dames maar wisselde uiteindelijk op 1’15.

In de afsluitende halve marathon ging Sodaro aan de leiding voor Matthews. Maar Tamara Jewett, ex-Canadees triatlonkampioene, had een superdag en ging voorbij halfweg voorbij aan de Ironman wereldkampioene. Chelsea Sodaro probeerde nog aan te pikken, maar de Canadese liep te snel. Tamara Jewett pakte haar grootste overwinning uit haar nog jonge carriere in 4u08’09. Chelsea Sodaro werd op 1’21 tweede. Bijna drie minuten later pakte Kat Matthews de derde plaats.