Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Onuitgegeven podium binnen 21 seconden van elkaar in snelle Ironman Texas, Kat Matthews weer helemaal terug
Rudy Von Berg wint Ironman Texas (foto: Ironman RR)
Nieuws

Onuitgegeven podium binnen 21 seconden van elkaar in snelle Ironman Texas, Kat Matthews weer helemaal terug

Ironman Texas staat er al langer om bekend één van de snelste volledige triatlons ter wereld te zijn, maar zaterdagavond ging het er wel bijzonder snel én spannend aan toe, met slechts 21 seconden verschil tussen 1 en 3 bij de mannen. Bij de vrouwen moest Kat Matthews van ver komen, letterlijk en figuurlijk. Slechts 7 maanden na haar zware ongeval, toen ze nota bene in Texas op training werd aangereden, pakte ze uit met een geweldige marathon waarin ze negen minuten goedmaakte en een deugddoende overwinning pakte. Bij de mannen won de Amerikaanse Belg Rudy Von Berg. Bart Aernouts keerde na ziekte terug in competitie maar gaf op na 15 km lopen.

Matthews maakt 9 minuten goed met marathon van 2u49

Iedereen gunde Kat Matthews zaterdag absoluut de overwinning in de Ironman Texas. De vice-wereldkampioene Ironman van het WK in St-George in 2022 was zwaargekwetst nadat ze 7 maanden geleden op fietstraining werd aangereden. Ze ging nadien door een diep dal en het was al een half wonder dat ze zaterdag in Texas aan de start stond.

Toch zag het er in de Ironman Texas lang niet erg goed uit voor Matthews. Ze werd in de 180 km fietsen op 9 minuten achterstand gezet door Jocelyn McCauley. In de marathon ging de Deense Maja Stage Nielsen aan de leiding. Pas na 35 km had Matthews haar te pakken. Met een marathontijd van 2u49’32 pakte Kat Matthews een verdiende zege in 8u32’52 met 1’59 op Maja Stage Nielsen. Jocelyn McCauley werd derde op 12’53.

Verrassende concurrenten voor Rudy Von Berg

Niet favoriet Joe Skipper, die vooral de show stal met een wel heel opvallende outfit en cockpit op de fiets, en ook niet onze landgenoot Bart Aernouts werden de belangrijkste concurrenten voor een sterk presterende Rudy Von Berg. De Belgische Amerikaan moest afrekenen met de Pool Robert Wilkowiecki en de Amerikaan Matthew Marquardt. Wilkowiecki, die als triatleet op de korte afstand nooit echt potten kon breken, liet vorig jaar bij zijn overstap naar de lange afstand meteen een goeie indruk met een tweede plaats in de Ironman Germany en finishte in Texas opnieuw onder 8 uur. Marquardt werd derde age grouper in het WK Ironman in Hawaii in 2022 en pakte in Texas in zijn eerste Ironman als pro meteen een podiumplaats en een sub-8 finish!

Rudy Von Berg ging er samen met Robert Wilkowiecki hard vandoor op de fiets. Met een tijd van 4u05 over de 180 km pakten ze 2’30 op Marquardt. De rest van het veld werd op grote achterstand gezet. In de marathon speelden Von Berg en Wilkowiecki een paar keer haasje over. Marquardt verloor eerst terrein, volgde na 21 km op bijna 3’30. Maar in de laatste 10 km kon de Amerikaanse student geneeskunde een versnelling plaatsen. Vooraan liep Wilkowiecki het gat van een halve minuut op Von Berg opnieuw dicht. Met nog 7 km te gaan ging de Pool opnieuw aan de leiding. In een razendsnelle slotkilometer pakte Rudy Von Berg de overwinning in 7u44’51 met 12 seconden voorsprong op Wilkowiecki en 21 seconden op Marquardt.Ook Arnaud Guilloux (7u54’21) en Cody Beals (7u57’18) doken onder de 8 uur.

Uitslagen Ironman Texas 2023