Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dries Matthys helemaal terug met zege in city triatlon Leuven, seconde verschil tussen pro-wave en rolling start bij de vrouwen
Dries Mattjys tussen Lukas Bosmans en Tom Mets op het podium in Leuven (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Nieuws

Dries Matthys helemaal terug met zege in city triatlon Leuven, seconde verschil tussen pro-wave en rolling start bij de vrouwen

Wat een suspens in de city triatlon van Leuven, met een onwaarschijnlijke ontknoping bij de vrouwen waar de winst in de pro-wave niet genoeg bleek, want Sarah Verjans ging vanuit de rolling start met 1 seconde verschil met de winst lopen. Topfavoriet Dries Matthys gaf zijn comeback een gouden randje bij de mannen. Een zonnige zondag en een volledig gevuld Ladeuzeplein waren het ideale decor voor een alweer uitverkochte City Triathlon in Leuven.

Een stralend zonnetje doorbrak deze morgen het grijze wolkendek boven Leuven. Met deze woorden van Jacotte Brokken konden de 500 enthousiaste triatleten te water gaan in het Kanaal Leuven-Mechelen. De pro-wave voor de 20 favorieten, met daaronder heel wat atleten van de thuisploeg TDL, vertrokken stipt om 13u onder het viaduct van de E314. De rest van het veld volgde door middel van een rolling start.

Thuisatleet, en vaste waarde in het zwemmen, Tuur Lemmens kroop als eerste het kanaal uit. Hij had meteen een gat van 35 seconden geslagen op eerste achtervolger Dries Matthys. Een kleine halve minuut later volgde Tom Mets. TDL’ers Lukas Bosmans, Emilio Hernaert en Mattias Vandecauter volgen in een achtervolgend groepje waarin ook Xander Dalschaert, Wout Coenegrachts en Dennis Laerte zetelden.

Het selectieve fietsparcours was een kolfje naar de hand van sterke fietser Dries Matthys. Als student in Leuven weet hij hier natuurlijk elke steen en elke bocht liggen. Al snel in de eerste ronde ging hij op en over Lemmens, die bij de tweede keer binnen rijden van Leuven centrum het gezelschap kreeg van Tom Mets. Lukas Bosmans volgde op een 15-tal seconden van het duo. Dennis Laerte leek alles onder controle te hebben om nog eens uit te pakken met een snelle looptijd, maar kwam in de technische zone in het centrum van Wilsele ten val. Door een snakebite moest hij de wedstrijd staken.

Dries Matthys reed nog wat verder weg in de tweede fietsronde. Hij kwam met tweeënhalve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers aan op het Ladeuzeplein. Lukas Bosmans en Tom Mets hadden de handen in elkaar geslaan en reden een minuutje weg van Tuur Lemmens.

Bosmans kreeg van de supporters zijn achterstand op de leider meegedeeld en zette het op achtervolgen. Ondanks de snelste looptijd kwam hij niet veel korter. Dries Matthys kon na zijn elf maanden afwezigheid door de sleutelbeenbreuk in de T3-series van Namen vorig jaar nog eens op het hoogste schavotje staan. Lukas Bosmans werd voor eigen publiek tweede. Tom Mets mocht als derde mee op het podium. Achter hen volgde een trio TDL’ers met Tuur Lemmens, Willem Geuns en Loïc Lemaitre op vier, vijf en zes. Alexander Wouters finishte zevende voor Emilio Hernaert en Xander Dalschaert.

1 seconde tussen pro-wave en rolling start bij de vrouwen

Sarah Verjans op het hoogste schavotje van het podium in Leuven (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Sarah Verjans op het hoogste schavotje van het podium in Leuven (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)

Bij de dames kwam thuisatlete Laura Swannet, met een twaalfde zwemtijd overall, als eerste uit het water. Ze werd op de voet gevolgd door Anne Gibbels en Sara Vanleynseele. Sarah Verjans deed 45 seconden langer dan de leidster over de zwemproef. Lore Vanclooster volgde nog een half minuutje verder. Friedel Cuypers volgde op bijna twee minuten.

Op de fiets werden de rollen omgedraaid. Sarah Verjans zette veruit de snelste fietstijd neer en ging virtueel aan de leiding. Zij startte echter tijdens de rolling start en niet in de pro-wave. Het was dus niet Verjans maar wel Laura Swannet die als eerste de loopschoenen mocht aan trekken. Ook Cuypers zette een stevige fietstijd neer en kwam met Lore Vanclooster in haar zog de tweede wisselzone op het Ladeuzeplein binnen. Sarah Verjans volgde als vierde, maar was dus door de latere start de virtuele leidster.

Het werd uiteindelijk ongelooflijk spannend door de hectiek met de rolling start. Sarah Verjans streed tot de laatste ronde. Ze pakte uiteindelijk de overwinning en verzekert zichzelf hiermee van een startplaatsje in de pro-wave volgend jaar. Laura Swannet strandde op één seconde van Verjans. Ze werd voor haar thuisclub net als vorig jaar tweede. Friedel Cuypers bewees haar goede vorm met de snelste looptijd. Na haar overwinning in de duatlon van Denderleeuw vorige week mocht de TDL-atlete vandaag opnieuw mee op het podium. Lore Vanclooster viel net naast het podium. Marth Stinckens werd voor de thuisclub knap vijfde.

Uitslag city triatlon Leuven 2023