Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Bart Aernouts klopt topfavoriet Sebastian Kienle en wint Challenge Frejus
Bart Aernouts is dolblij met de overwinning in Challenge Frejus (foto: Challenge Family)
Nieuws

Triatleet Bart Aernouts klopt topfavoriet Sebastian Kienle en wint Challenge Frejus

De Belgische triatleet Bart Aernouts heeft zondag de eerste editie van de Challenge Frejus gewonnen, een halve triatlon in het Zuiden van Frankrijk. De meeste ogen waren gericht op Sebastian Kienle. De Duitse triatleet is bezig is met zijn afscheidsjaar en was op voorhand toch wel de grote favoriet, maar hij moest een penalty uitzitten. En dus was het niemand minder dan Bart Aernouts die de winst pakte in de eerste editie van Challenge Fréjus. Bij de vrouwen ging de winst naar de Zuid-Afrikaanse Magda Nieuwoudt.

Aernouts had na het zwemmen wat goed te maken, want na 1.9 kilometer kwam hij samen met onder andere Sebastian Kienle en Thomas Davies uit het water, maar lag hij wel twee minuten achter de koplopers Ognjen Stojanovic, Charlie Quin en Baptiste Neveu. Op de fiets wachtte vervolgens een bijzonder pittig parcours met een enorme beklimming – en logischerwijs dus ook een afdaling – en iets meer kilometers dan gebruikelijk bij een halve: 101.

Het was Quin die ontzettend sterk bleek, de leiding nam en die tijdens het fietsen ook bijna niet uit handen gaf. Toch was het Kienle die harder fietste en langzaam maar zeker atleten inhaalde en tijd begon goed te maken. In de slotfase gingen Kienle en ook de aangehaakte Aernouts en Cyril Viennot langs Quin, die op zijn beurt moest lossen op het laatste zeer technische gedeelte van het parcours, waarbij snelheden van zeventig kilometer per uur werden gehaald. De drie koplopers kwamen gezamenlijk in T2, maar daar kreeg Kienle een enorme tegenslag te verwerken: hij moest een penalty van vijf minuten uitzitten, al is nog onduidelijk waarom die penalty precies was.

Tijdens de run liep Aernouts vrijwel meteen weg bij Viennot en gedurende de vier looprondes werd de voorsprong van de Belg alleen maar groter. Hij won de wedstrijd in 4u06’24, terwijl Viennot 4’40 later tweede werd in een tijd van 4u11’04. Stojanovic werd derde in 4u11’27 en Kienle miste als vierde net naast het podium.

Bart Aernouts: “Penalty voor Kienle was niet eerlijk”

Aernouts was na afloop zeer tevreden. “Ik ben heel blij om deze race te winnen. De laatste jaren heb ik best wel moeite gehad met het zwemmen, maar vandaag ging het erg goed. Het fietsparcours was langer dan normaal en erg zwaar, dus dat kostte behoorlijk wat energie. Ik bleef de hele tijd bij Kienle; hij was écht sterk en bleef pushen. Het is jammer dat hij een penalty kreeg: dat was niet eerlijk, maar daar doe je helaas niets tegen. Ik had graag tegen hem gestreden tijdens de run,” aldus Bart.

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door Magda Nieuwoudt in een tijd van 4:46:13. Aurélia Boulanger werd tweede in 4:55:14 en Julie Lemmolo werd derde in 4:56:17.