Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kenneth Vandendriessche krijgt niet nummer 1 in Ironman Lanzarote “Titelverdediger mag meer respect verdienen”
Kenneth Vandendriessche finisht als 8ste in het World Triathlon WK long distance triatlon in Ibiza (foto: World Triathlon)
Nieuws

Kenneth Vandendriessche krijgt niet nummer 1 in Ironman Lanzarote “Titelverdediger mag meer respect verdienen”

De Belgische proftriatleet Kenneth Vandendriessche staat zaterdag 20 mei opnieuw aan de start van de Ironman Lanzarote, waar hij in 2022 zijn grootste zege uit zijn carriere behaalde. Opvallend: de titelverdediger zou normaalgezien toch startnummer 1 moeten krijgen, maar dat heeft de organisatie toegekend aan vice-wereldkampioen Ironman Sam Laidlow, die samen met Cam Wurf meteen ook de grootste uitdager wordt voor Kenneth. Wij spraken uitgebreid met de ITZU-triatleet. “ik hoop vooral dat het een man tegen man wedstrijd wordt en dan zal de sterkste hier altijd winnen…”

Kenneth Vandendriessche liet zich deze winter aan zijn voet opereren, een operatie die hij al een tijdje aan het uitstellen was. Maar ondertussen voelt hij zich helemaal klaar voor zijn wedstrijd: de Ironman Lanzarote. “In principe voel ik me wel heel goed,” zegt Kenneth. “Ik denk dat ik 2 weken geleden in Ibiza (waar Kenneth op het WK long distance triatlon van World Triathlon 8ste werd – redactie) wel bevestigd heb dat de conditie heel goed zit, met mijn beste waarden op de fiets ooit. In het lopen heb ik ook een mooie 28,5 km kunnen lopen. Dat was wel een heel mooie basis voor de Ironman van Lanzarote. Dat was ook het doel om in Ibiza nog een laatste goeie test te doen.”

“Last van mijn linkerkuit”

“Maar het herstel van die wedstrijd is niet super gegaan. Ik denk dat iedereen wel weet dat ik in de winterperiode een voetoperatie heb gehad. Die voet heeft eigenlijk heel goed standgehouden. Maar op het hobbelige op-en-af parcours op de Spaanse kasseien heb ik telkens mijn linkerbeen gebruikt als steunbeen en die kuit heeft het wel heel hard te verduren gekregen. Ik loop nog altijd met een stijve kuit rond en hoop dat het goed komt voor Ironman Lanzarote. Nu, aan de andere kant, we hebben 3,8 km zwemmen en 180 loodzware km fietsen om die kuit goed op te warmen en hopelijk met een goeie marathon af te kunnen sluiten,” is Kenneth hoopvol.

“Ik ben ondanks alles klaar om mijn titel te verdedigen. Ik voel me zelfs beter dan vorig jaar, al zal het afhangen van de vorm van de dag waarschijnlijk. Ironman Lanzarote is brutaal en dat zal het altijd blijven. Een mindere dag wordt hier ook genadeloos afgestraft. En normaal gaat de sterkste hier altijd winnen,” verduidelijkt Kenneth. De 31-jarige Belg zal het dit weekend niet cadeau krijgen, met Sam Laidlow heeft zich een extra topfavoriet gemeld. Dat de Franse triatleet het nummer 1 kreeg en niet Kenneth zelf als titelverdediger prikkelt de West-Vlaming overigens.

“Ik hoop op man tegen man wedstrijd”

Kenneth Vandendriessche naast een affiche met zijn winst van vorig jaar in Ironman Lanzarote (foto: Kenneth Vandendriessche RR)
Kenneth Vandendriessche naast een affiche met zijn winst van vorig jaar in Ironman Lanzarote (foto: Kenneth Vandendriessche RR)

“Sam Laidlow doet mee, Cam wurf doet mee, William Mennesson, Arthur Horseau, Niek Heldoorn, Andi Dreitz… Eigenlijk een heel mooi en breed veld. Als winnaar van vorig jaar wou ik ook zeker starten en had ik gehoopt om nummer 1 te krijgen, maar helaas is dat niet gebeurd. Dat ze Sam Laidlow nummer 1 hebben gegeven kan ik langs de ene kant wel begrijpen, hij was tweede in Kona vorig jaar, he. Langs de andere kant vind ik wel dat ze de winnaar van vorig jaar mogen respecteren. Nu, hier hangen overal posters van mij als winnaar. Op zich is dat wel een beetje een compensatie, maar het is wat het is en ik hoop dat het zaterdag gewoon een man tegen man wedstrijd wordt. En dan bedoel ik dat er ook daar geen favoritisme is, bijvoorbeeld met de moto’s, wat je toch vaker ziet tegenwoordig,” legt Kenneth uit.

Kenneth is als titelverdediger uiteraard één van de favorieten, maar naast de overwinning houdt ook kwalificatie voor het WK Ironman in Nice hem bezig. “Er zijn twee slots in Lanzarote en als ik er vanuit ga dat Laidlow, die al een slot voor Nice heeft, op het podium zal staan, zullen normaalgezien de twee andere triatleten op het podium het slot pakken. Ik ga ook heel eerlijk zijn, mijn doel is het podium. Natuurlijk wil ik heel graag winnen, maar ik zal er eerst alles aan doen om dat slot voor Nice veilig te stellen. Daar vind ik, in tegenstelling tot Hawaii, wel een parcours op mijn maat, dus daar ben ik echt wel op gefocust.”

“De sterkste zal hier altijd winnen”

“Nog even kort samengevat: ik voel me er klaar voor, ik ben er klaar voor. Ik hoop gewoon dat mijn linkerkuit standhoudt. Daarnaast, Sam Laidlow doet mee, Cam Wurf doet mee, het is een heel sterk deelnemersveld. Mijn ambitie en mijn doel is het podium en alles wat er daarbij komt is mooi meegenomen. Voornamelijk het slot voor Nice wil ik dit weekend nemen. En ik hoop vooral dat het een man tegen man wedstrijd wordt en dan zal de sterkste hier altijd winnen,” aldus Kenneth.

De Ironman Lanzarote start zaterdag 20 mei om 7 u. plaatselijke tijd, bij ons is het dan 8 u. Naast Kenneth Vandendriessche starten ook Sybren Baelde en Seppe Odeyn bij de mannen pro’s en Alexandra Tondeur en Liesbeth Verbiest bij de pro vrouwen. Er komen ook nog 45 Belgische triatleten bij de age groupers in actie. Zaterdag kan je op 3athlon.be uiteraard een uitgebreid verslag lezen van de Ironman Lanzarote. Updates zijn te volgen via de Instagram pagina van Ironman Lanzarote.

Startlijst Ironman Lanzarote 2023