Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Weinig animo voor slots WK Ironman Nice – lange roll downs na Ironman Lanzarote
Alexandra Tondeur 2de in de Ironman Nice 2022, op het podium met winnares Svenja Thoes (foto: Ironman France RR)
Nieuws

Weinig animo voor slots WK Ironman Nice – lange roll downs na Ironman Lanzarote

Dat Ironman het WK in 2023 van Kona naar Nice verplaatste, leverde enorm veel negatieve reacties op. Na de eerste Europese Ironman van het seizoen, de Ironman Lanzarote, is ook duidelijk dat er bij de triatleten bijzonder weinig animo is om mee te doen aan het WK in Nice. In de voorbije races viel het al op dat het WK in Nice vooralsnog niet bijzonder populair is onder Age Groupers. Bij recente races, met Ironman Lanzarote zeer waarschijnlijk als grootste dieptepunt, komt de organisatie nauwelijks van haar slots voor hun WK af, met een lange roll down op de award ceremony tot gevolg.

Per wedstrijd verdient een aantal van de beste atleten per Age Group – het aantal verschilt per wedstrijd – een slot voor het WK Ironman. In de Europese wedstrijden zijn er overigens meer slots voor Nice te winnen dan in andere races. Dat slot moet dan worden geclaimd en betaald tijdens de Award Ceremony. Als een atleet geen gebruik maakt van de mogelijkheid om zijn of haar slot te claimen, volgt een zogenaamde roll down waarbij de eerstvolgende atleet in de uitslag de mogelijkheid krijgt het slot te claimen.

Afgelopen weekend vond Ironman Lanzarote plaats en de roll down na afloop leverde een bizar tafereel op: tientallen atleten weigerden hun slot en zo gebeurde het dat zowat elke atleet die een slot wilde er daadwerkelijk één kon krijgen. De exclusiviteit van de slots lijkt daarmee volledig verdwenen. Wij hoorden ook van Belgische triatleten dat ze een slot voor het WK in Nice geweigerd hebben en liever een jaar later voor de ultieme ervaring in Hawaii willen gaan. De grootste kritiek van atleten blijkt te zijn dat ze geen zin hebben om zo’n 1.600 dollar te betalen voor het wereldkampioenschap in Nice, terwijl de ‘reguliere’ Ironman Nice drie maanden eerder plaatsvindt en zo’n duizend dollar goedkoper is…

De awards ceremony in Lanzarote kende voor Ironman een nog groter dieptepunt toen laatkomer Arthur Horseau ondanks zijn overwinning geen slot voor Nice kreeg.