Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck 2de in EK Ironman Hamburg met zwarte rand “Niet gevierd aan de finish…”
Pieter Heemeryck (l) tijdens de ingetogen podiumceremonie in de Ironman Hamburg (foto: Ironman/Getty Images)
Nieuws

Pieter Heemeryck 2de in EK Ironman Hamburg met zwarte rand “Niet gevierd aan de finish…”

De Belgische triatleet Pieter Heemeryck is tweede geworden in het EK Ironman Hamburg na een heel sterke wedstrijd, die helaas overschaduwd werd door het overlijden van een motorrijder na een ongeval met een triatleet op het fietsparcours. De Britse triatleet die aangereden werd, zou ook nog altijd in kritieke toestand zijn. Voor Pieter Heemeryck was het dan ook een tweede plaats met een dubbel gevoel. “Ik heb mijn tweede plaats aan de finish niet gevierd en ook geweigerd om een interview te doen aan de aankomst,” aldus Pieter vanuit Hamburg.

“Alsof er een bom ontplofte”

Heemeryck maakte deze keer wel deel uit van de kopgroep van een negental triatleten die begeleid werden door een hele karavaan motors. Al voordat het ongeluk gebeurde, kregen we van verschillende lezers berichten en foto’s binnen over de overvloed van motors bij de kopgroep. Na 70 km fietsen, gebeurde dan het ondenkbare. Een motor die de lange sliert motos voorbij wilde steken, knalde frontaal op een Britse triatleet. “Ik reed op dat moment in vijfde positie en zag het gebeuren. Het was alsof er een bom ontplofte. We hoorden de doffe klap en ik zag een wiel door de lucht vliegen, dan een fiets en vervolgens zag ik de motard bewegenloos liggen. Dat is een beeld dat ik maar niet van mijn netvlies krijg,” vertelt een aangeslagen Pieter Heemeryck vanuit Hamburg.

“We wisten meteen dat het ernstig was, zeker toen we op de terugweg zagen dat de weg afgesloten was. Dat speelt toch mee in je hoofd. Pas na een vijftal kilometer lopen vertelde Jan Frodeno me dat de motard overleden was. Op dat moment hoopten we nog dat de triatleet in orde zou zijn, maar na de finish kreeg ik te horen dat de Britse triatleet nog steeds in kritieke toestand zou zijn. Ik hoop dat hij er door komt en we straks nog wat positief nieuws krijgen, maar dit is een zwarte dag voor de triatlonsport.”

Pieter Heemeryck had een goeie wedstrijd, maar dat valt allemaal in het niet door wat er op het fietsparcours gebeurde. “Het was wel nog altijd wedstrijd en ik snap ook dat het niet mogelijk was om 3.000 triatleten van het parcours te halen. Zelf heb ik besloten om mijn tweede plaats niet te vieren. Ik ben ingetogen over de finish gekomen en ook de podiumceremonie was ingetogen. Ik was eerder al aan het pleiten om minder motors toe te laten in de wedstrijden, zowel bij Ironman als bij Challenge. Ik hoop dat hier lessen uit getrokken worden en dat zo’n ongeval nooit meer kan gebeuren,” aldus nog Pieter.

Lukas Bosmans pakt age group zege

De winst in de Ironman Hamburg ging naar de Franse triatleet Denis Chevrot in een ondanks de omstandigheden supersnelle 7u26’21. Pieter Heemeryck werd op 4’40 tweede. Kristian Hogenhaug werd derde op tien seconden van Pieter. Topfavoriet Jan Frodeno ging een hele tijd aan de leiding maar moest vrede nemen met de vierde plaats.

Bij de age groupers pakte Lukas Bosmans de overwinning in 8u07’57. Willem Geuns werd vierde en Noury Vanmanshoven zesde.