Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Waarom Ironman zo laat en zo slecht reageerde op ongeval in Ironman Hamburg
ScreenDe wisselzone van de Ironman Hamburg (foto: Ironman Hamburg RR)shot
Nieuws

Waarom Ironman zo laat en zo slecht reageerde op ongeval in Ironman Hamburg

Wat ging er mis bij de communicatie van Ironman zondag en moest Ironman Hamburg wachten op officiële berichten van het Ironman hoofdkwartier in de States? Het EK Ironman Hamburg was een wedstrijd met op zijn minst gezegd twee gezichten: enerzijds het dodelijke ongeval met de motard waarbij een age group triatleet ook gewond raakte en anderzijds de topdag die ruim 3.000 triatleten hadden bij het bereiken van hun ultieme doel. Ook bij Ironman zelf was het een dag met 2 gezichten, met de verslagenheid, het verdriet en de ingetogen sfeer van het organisatieteam enerzijds en anderzijds de misplaatste livestream commentariëring en het uitblijven van communicatie vanuit Ironman zelf. En vooral die laatste twee factoren hebben tot veel frustratie en woede gezorgd bij triatleten en fans over de hele wereld.

Media wereldwijd pakten maandag uit met berichtgeving rondom het incident. Vooral het Duitse Bild deed dat groots en fel. Eén van de grootste media-kanalen in Duitsland vernam – zo schrijft het in een artikel waaraan maar liefst zeven journalisten werkten – dat Ironman urenlang niet reageerde op het ongeval omdat Ironman Germany-baas Oliver Schiek niet gemachtigd was om een officiële verklaring te geven. Er moest eerst contact worden gezocht met het hoofdkantoor in Tampa (Florida, USA) voor er iets naar buiten gebracht mocht worden. Maar, in Tampa was het nog midden in de nacht en dus werd de telefoon niet opgenomen.

Ironman CEO Messick aanwezig in Hamburg, maar toch geen statement

Opvallend detail: Ironman CEO Andrew Messick stond zelf achter de finish in Hamburg en was dus gewoon aanwezig in Duitsland. Blijkbaar wilde, durfde of mocht hij ook geen beslissing nemen. Uiteindelijk volgde pas uren na het ongeval – en toen winnaar Denis Chevrot al lang en breed feestelijk was binnengehaald, onder andere door Messick zelf – een statement van Ironman waarin werd gesproken over het ongeluk. Ook gaf Ironman toen aan dat ‘onze gedachten en zorgen bij de familie zijn, die we zoveel mogelijk zullen steunen in deze moeilijke tijd’.

Felix Walchshöfer: ‘Dit is een absolute schande’

Ondertussen bleef niemand minder dan Greg Welch in de livestream spreken van een prachtige en geweldige dag voor Ironman. Het kwam hem op enorme kritiek te staan, niet alleen van duizenden triathlonliefhebbers van over de hele wereld, maar ook van Challenge Roth Race Director Felix Walchshöfer. “Waar heb je het over in je livestream? Er is een dode gevallen bij Ironman Hamburg en een ernstig gewonde atleet, en jij doet alsof alles normaal is en spreekt van een ‘prachtige dag in Hamburg’? Toon wat respect man, dit is een absolute schande.”

Duitse televisiezenders – die de wedstrijd uitzonden – gingen na het ongeluk volledig op zwart. Ironman deed dat dus niet. Het was overigens ons nog niet duidelijk of Welch opdracht had gekregen om te zwijgen over het ongeval. De Australiër heeft sowieso een erg ‘eigen’ stijl van commentaar geven…

Waar komt de angst voor Ironman vandaan?

Waar de angst voor Ironman vandaan komt, is wellicht lastig te duiden. Eén ding is zeker: de lokale wedstrijdorganisaties mogen niks zonder toestemming/goedkeuring van moederbedrijf Ironman. We zagen het onlangs nog met Extra Leisure van Rob Frambach: toen de Nederlander zijn licenties voor Ironman 70.3 Maastricht en Ironman 70.3 Westfriesland ingetrokken zag worden, mocht hij ook niks van Ironman communiceren. Het zorgde voor een pijnlijke situatie waarbij atleten in het ongewisse bleven en Frambach de lippen – noodgedwongen – stijf op elkaar hield. Angst voor gerechtelijke procedures houden de lokale Ironman organisaties, want van dit voorbeeld zijn er talloze en Hamburg is slechts het meest recente en misschien ook wel pijnlijkste voorbeeld, in toom.

Vooral profatleten doen nu een oproep aan Ironman. ‘Maak de sport veiliger’ en ‘verlies het menselijke niet uit het oog’ zijn slogans die veel naar voren komen. Laten we hopen dat dat ook gebeurt.