Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sebastian Kienle tweede in extreme Norseman triatlon, geen finish op Gaustatoppen wegens onweer
Sebastian Kienle komt als eerste uit het water in de Norseman Extreme triatlon (foto: Norseman/Lars-Erik Benne)
Nieuws

Sebastian Kienle tweede in extreme Norseman triatlon, geen finish op Gaustatoppen wegens onweer

De Duitse toptriatleet Sebastian Kienle is zaterdag in wisselvallige weersomstandigheden tweede geworden in de extreme Norseman triatlon in Noorwegen, die door het onweer een aangepaste finish kreeg. De wedstrijd staat bekend als één van de allerzwaarste triatlons ter wereld, met 3,8 km zwemmen in het ijskoude Hardangerfjord en 180 km fietsen in de Hardangervidda bergen om daarna te finishen met een loodzware marathon naar de Gaustatoppen, in totaal goed voor ruim 5.000 hoogtemeters. Met donder en bliksem op grote hoogte werd de iconische klim naar Gaustatoppen uit het parcours geschrapt en lag de aankomst iets lager. In zijn laatste seizoen wou Kienle deze triatlon nog van zijn bucket list schrappen. En dat is hem meer dan gelukt. De overwinning in de Norseman ging naar titelverdediger Jon Breivold.

Sebastian Kienle kwam na 3,8 km zwemmen als eerste uit het bijzonder frisse water van het Hardangerfjord na de iconische start vanaf de boot. In de 180 km fietsen nam de Noor Jon Breivold het voortouw. De voormalige profwielrenner was als titelverdediger ook nu de topfavoriet. Aan de wissel, waar de zon volop scheen, bedroeg het verschil een drietal minuten tussen leider Breivold en eerste achtervolger Kienle. Maar dan moest het zwaarste nog komen: de klim op de rotsen naar de piek van de Gaustatoppen, al viel dat scenario bijna letterlijk in het water door de donder en de bliksem hoog in de bergen.

Ondertussen kwam de regen met bakken naar beneden en door voorspelde onweersbuien met bliksem en donder, werd het voor de organisatie nog erg spannend, want als het zou onweren, zou de bergpas onherroepelijk gesloten worden en zouden de triatleten hun run op een ander parcours moeten vervolledigen. Uiteindelijk werd besloten om de finish bij Stavrso te leggen en dus werd er niet meer geklommen naar Gaustatoppen. Jon Breivold bereikte als eerste de finish in 9u09’57, alweer een fantastische tijd van de titelverdediger. Sebastian Kienle werd 24’19 later tweede, voor de Noor Allan Hovda, die al voor de tiende keer finishte in de Norseman.

Bij de vrouwen liep de Britse Flora Colledge naar de overwinning in 11u20’10 met 11’34 voorsprong op de Noorse Emilie Klev Bergheim. Net geen vijf minuten later pakte haar landgenote Kaja Bergwitz-Larsen de derde plaats.

4 Belgische triatleten halen finish

De vier Belgische triatleten die in deze extreme editie van de Norseman triatlon aan de start kwamen, hebben allemaal de finish bereikt. De Lommelse triatlete Natalie Franken werd knap 15de bij de vrouwen na 11u12 wedstrijd. Pierre Beaufort was de eerste Belgische man op de 59ste plaats. Hij finishte na 13u21’27. Thomas De Vlaemynck werd 101ste in 14u’29’05. Ook Bert Deruyck haalde de finish, maar we vonden van hem nog geen officiele finish-tijd terug.