Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ierse triatlon bond gaf geen toestemming om te zwemmen in Cork, Ironman beweert dat beslissing te laat kwam
Nieuws

Ierse triatlon bond gaf geen toestemming om te zwemmen in Cork, Ironman beweert dat beslissing te laat kwam

Triathlon Ireland, de Ierse nationale triatlonfederatie, en Ironman wijzen met de vinger naar elkaar na het overlijden van twee triatleten in de 70.3 Ironman Ireland Cork. De Ierse bond liet weten dat ze om veiligheidsredenen geen toestemming hadden gegeven om te zwemmen op zondagochtend. Ironman beweert op zijn beurt dat de communicatie over die beslissing er pas kwam uren na het zwemonderdeel. De Cork County Council, hoofdsponsor van het evenement, duidt dan weer Ironman als enige verantwoordelijke aan.

“Onze gedachten gaan uit naar de familie van Ivan en Brendan (de twee overleden triatleten – redactie). De triatlon community is een zeer hechte gemeenschap en we zijn allemaal erg aangeslagen door dit verlies,” laat Darren Coombes weten, de executive director van Triathlon Ireland. “Wegens de ongunstige omstandigheden op de dag zelf, hebben Technical Officials van Triathlon Ireland zondag bij de race organisator bevestigd dat het onmogelijk was om toestemming te geven om te racen,” aldus Coombes.

Een dag later reageert Ironman met een eigen statement. “Vertegenwoordigers van de federatie waren aanwezig tijdens het evenement en voerden hun taken uit. Enkele uren nadat het zwemmen was voltooid, deelden ze aan de Ironman Ireland officials ter plaatse mee dat ze de toestemming voor het evenement niet zouden goedkeuren,” aldus Ironman.

Ondanks het statement van Ironman reageert ook de Cork County Council fel op Ironman en het feit dat het zwemmen doorging. De Cork County Council is de hoofdsponsor van het evenement en wijst op de verantwoordelijkheid van Ironman. “Ironman is de eigenaar van het evenement en heeft als enige de eindverantwoordelijkheid voor het beheer en de coördinatie ervan. Deze verantwoordelijkheid omvat het uitvoeren van het evenement met de nodige zorg, vaardigheid en aandacht,” aldus de Cork County Council.

Wie er ook verantwoordelijk is, het doet niets af aan het feit dat twee triatleten overleden zijn bij wat ze het liefste doen: een triatlon meedoen. En dat zou nooit mogen gebeuren. Ondertussen komen er, ook op onze berichtgeving, meer en meer reacties van atleten die ter plaatse waren en bevestigen dat de omstandigheden onverantwoord waren. Sommige atleten getuigen dat ze triatleten in het water om hulp hoorden roepen, met de arm omhoog in het water om de aandacht van de reddingsteams te trekken. Het enige dat we kunnen hopen, is dat uit deze ervaring lessen getrokken worden om te zorgen voor een streng protocol voor de veiligheid van triatleten, zowel bij ongure weersomstandigheden, als bijvoorbeeld bij grote hitte.