Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck klaar voor WK Ironman “Mijn eigen race doen, maar ook proberen met Lange mee te gaan”
Pieter Heemeryck won dit jaar nog de Swimkap kwarttriatlon van Kapelle op den Bos (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Pieter Heemeryck klaar voor WK Ironman “Mijn eigen race doen, maar ook proberen met Lange mee te gaan”

Zondag 10 september staat Pieter Heemeryck aan de start van het WK Ironman in Nice en na alle commotie over het splitsen van het WK over Kona voor de vrouwen en Nice voor de mannen en het afzeggen van een paar grote namen, is er toch voldoende om naar uit te kijken. Ook Pieter Heemeryck verwacht een spannende wedstrijd en wil graag deel uitmaken van die spanning. “Mijn seizoen is al geslaagd, al viel het me wel op dat Ironman me nog niet helemaal kent. Ik werd bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor de persconferentie. Maar ik ben er klaar voor om mijn eigen race te doen, of om mijn wedstrijd af te stemmen op Patrick Lange,” vertelt Pieter ons twee dagen voor de start.

“Ik heb het eerder in de Jogclub podcast er over gehad en ik las het ook op 3athlon.be dat we met nauwelijks 40 pro-triatleten zijn, maar eigenlijk komen buiten Iden en Blummenfelt alle grote namen wel aan de start, al is het jammer dat Neumann en Baekkegard nog uitvielen. Maar voor de rest is het wel een mooi en sterk deelnemersveld. Mijn favoriet is alleszins Patrick Lange, die op het lastige fietsparcours volgens mij in het voordeel is. Ik ga mijn eigen wedstrijd doen, maar als ik Lange zie voorbij komen, zal ik toch proberen om met hem mee te gaan en mijn wedstrijd ook wat op hem af te stemmen. Maar uiteindelijk komt alles aan op de vorm van de dag,” legt Pieter uit.

Vorig jaar was hij er voor het eerst bij in Hawaii, nu staat hij aan de start in Nice. De twee wedstrijden zijn moeilijk te vergelijken. “Ik ben maandag in Nice toegekomen, maar ik verblijf een beetje buiten het centrum om rustig naar de wedstrijd toe te kunnen leven. Pas vrijdag ben ik voor het eerst op de Promenade des Anglais geweest. De expo is wat kleiner dan in Kona en in Hawaii is het WK Ironman natuurlijk hét topevenement van het jaar en ademt de hele stad dan triatlon uit. In Nice merk je wel dat het een enorm grote stad is, met veel toeristen, maar verder ziet alles er prima uit. Ook het parcours is niet te vergelijken en ik geloof wel dat ik op de klim in het voordeel zal zijn. Maar we stellen ons allemaal vragen over hoe het fietsonderdeel zal verlopen en wie het initiatief zal nemen.”

De voorbije week was de triatlonwereld in de ban van de diskwalificatie van Lionel Sanders in het WK 70.3 Ironman in Lahti voor het overschrijden van een ‘denkbeeldige’ middellijn. Ook in Nice is er aandacht aan besteed. “Ja, dat was best wel raar,” vertelt Pieter. “Tijdens de pro-briefing is het lang gegaan over die regel die ze nu ook letterlijk in de reglementen hebben aangepast. Jan Frodeno was de eerste die met vragen kwam en ook de andere pro’s hadden heel wat vragen. Ik ben erg benieuwd hoe ze er op gaan toezien en hoe ze ervoor gaan zorgen dat er objectief over geoordeeld wordt.”

Over zijn eigen verwachtingen, is Pieter duidelijk. “Ik heb deze week al een paar keer gezegd dat ik met top-10 tevreden mag zijn, ook al blijft alles afhankelijk of je een goeie dag hebt net op het WK. In Hamburg werd ik tweede tijdens zo’n topdag. Alleen verbaasde het mij een beetje dat ze bij Ironman daar precies nog niet veel respect voor hebben. Ik werd niet uitgenodigd voor de persconferentie en ik word ook nergens vermeld als één van de favorieten. Dat laatste vind ik op zich niet zo erg, maar ik vind dat ik dit seizoen wel bewezen heb dat ik op een goeie dag hoog mag mikken,” aldus een zelfverzekerde Pieter Heemeryck.