Lotte De Vet is beste Belgische triatlete in WK Ironman Hawaii
Lotte De Vet in actie op de Queen K in het WK Ironman in Hawaii (foto: Benoit Paelinck RR)

Er deden dit weekend geen Belgische pro-triatleten mee in het WK Ironman in Hawaii, dus waren alle ogen in Kona gericht op onze Belgische age group triatleten. De Wuustwezelse triatlete Lotte De Vet krijgt de eer om zich beste Belgische triatlete te noemen dit jaar. In een eindtijd van 10u08’02 is Lotte 53ste geworden bij de age groupers overall en daarmee pakte ze de 10de plaats in de F25 categorie. Ook Renee Vanderheyden, Maurine Panagiotidis en de voor Monaco uitkomende Elke Dom finishten in de top-10 van hun age group.

Lotte De Vet is niet aan haar proefstuk toe. Ze heeft ondertussen al aardig wat sportieve uitdagingen op haar palmares staan, zoals de Marathon des Sables en de Crocodile Trophy. Eerder dit jaar brak de begeleidster bij de Athletes For Hope revalidatieweide het wereldrecord marathon lopen met een rolstoel. Maar de Ironman van Hawaii was absoluut nog een bucket list race. Lotte deed het de hele dag uitstekend en kampeerde constant in de top-10. In de marathon werd het nog lastig maar ze hield haar 10de plaats vast en finishte als beste Belgische. Ophelie Saussus was de tweede Belgische op de 81ste plaats. Zij werd 14de in dezelfde leeftijdscategorie als Lotte.

Vanderheyden, Panagiotidis en Elke Dom in top-10

Geen podiumplaatsen dit jaar voor de Belgische dames in Kona, wel nog twee top-10 plaatsen in de F18 leeftijdsgroep, de jongste categorie. Renee Vanderheyden, die eerder deze week al haar age group won in de Ho’Ala Swim, had een hele tijd uitzicht op een podiumplaats na alweer een sterk zwemnummer. In de marathon zakte ze nog wat terug. Ze werd uiteindelijk 10de bij de F18 in 11u22’04 achter landgenote Marine Panagiotidis die negende werd in 11u10’42. En dan was er nog Elke Dom, de Belgische die al enige tijd in Monaco woont en in Kona uitkwam voor Monaco als land. Zij werd tiende in de F45 categorie 10u37’07.

De uitslagen van alle Belgische age group triatletes krijg je later op zondag.