Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Thibaut De Smet en Stefanie Adam zijn de nieuwe Reuzen van Wetteren na zware cross-duatlon
Thibaut De Smet wint de Reuzen van Wetteren (foto: Stijn Vandecapelle)
Multisports

Thibaut De Smet en Stefanie Adam zijn de nieuwe Reuzen van Wetteren na zware cross-duatlon

Thibaut De Smet heeft ook zijn laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen: de long distance cross-duatlon van de Reuzen van Wetteren. Stefanie Adam nam revanche voor het BK vorige week. Traditioneel is het het voorlaatste weekend van oktober feest op de terreinen van De Warande in Wetteren. Gastclub Triatlon & Duatlon Wetteren, kortweg TDW, is bovendien de thuishaven van onze man ter plaatse. Een dagje heroïsche strijd kan enkel maar verdiende winnaars geven. Zowel bij de dames als bij de heren stak er één duatleet boven uit. Thibaut De Smet en Stefanie Adam mochten zich na een slijkpartij kronen tot Reus en Reuzin van Wetteren.

Kersvers Belgisch Kampioen crossduatlon Lisa Isebaert vond meteen haar goede benen van vorige week. In de eerste negen kilometer lopen sprokkelde de KDM-Pack-atlete een voorsprong van een kleine minuut bij elkaar op haar eerste achtervolgers. Mede-favoriete Stefanie Adam volgde op net iets meer dan drie minuten.

Zoals altijd in Wetteren, en nog meer dit jaar, beloofde het fietsen voor spektakel te zorgen. Het uitdagende parcours door den Boskant en de Serskampse Bossen liet zich dit jaar van al zijn kanten zien. De afwisseling tussen baggeren door de modder en explosieve technische secties volgen elkaar constant op. De regen van de afgelopen week was een zegen voor de organisatie om er een memorabele editie van te maken.

Stefanie Adam op weg naar winst in de Reuzen van Wetteren (foto: Stijn Vandecapelle)
Stefanie Adam op weg naar winst in de Reuzen van Wetteren (foto: Stijn Vandecapelle)

Zo geschiedde bij de dames. Het zware parcours was een kolfje naar de hand van ex-proftriatlete Stefanie Adam. Na een rustige aanvangsronde, ging ze in de tweede fietsronde van drie vlotjes over leidster Lisa Isebaert. Adam kwam na het overnemen van de leidersplaats volledig onder stoom. Haar twee laatste fietsrondes waren ronduit indrukwekkend. Ze deed tien minuten minder lang over de lastige 45 km fietsen dan de concurrentie.

Bijna zeven minuten eerder dan de tweede dame mocht Stefanie Adam haar fiets in de tweede wisselzone plaatsen. Zo haalde ze de spanning helemaal uit de wedstrijd. Met nog zes kilometer te lopen, leek niets haar nog in de weg te staan.

Stefanie Adam mocht zo de Reuzen van Wetteren bij op haar reeds rijkgevulde palmares noteren. Lisa Isebaert deed nog een verwoede poging om wat dichter bij te sluipen. Ze kon nog een minuutje dicht lopen. De Belgische kampioene werd knap tweede. Sofie De Vuyst kon door haar sterke fietsnummer mee het podium op klimmen. Debutante in Wetteren, Karen Annendijck, belandde net naast het podium en werd vierde.

Thibaut De Smet ongenaakbaar

Thibaut De Smet op het lastige MTB-parcours van de Reuzen van Wetteren (foto: Stijn Vandecapelle)
Thibaut De Smet op het lastige MTB-parcours van de Reuzen van Wetteren (foto: Stijn Vandecapelle)

Bij de heren werd het een spannendere strijd. Afwachtend begonnen ze aan de eerste van drie looprondes. Bij de eerste passage leek het een echte driestrijd te gaan worden. Europees en, net als bij de vrouwen, kersvers Belgisch kampioen crossudatlon, Thibaut De Smet, leidde zijn troepen. Slechts twee moedigen gingen mee in zijn spoor, Sam Gabriels en Michiel Stockman. De rest volgde daar al op een twintigtal seconden.

Bij de tweede passage kregen we de verwachte situatie. Thibaut De Smet had zijn turbo in gang gekregen. Stockman en Gabriels volgden niet veel verder, ondertussen bijgestaan door die andere De Smet, Matteo. De rest volgde dan al op een halve minuut.

45 seconden was uiteindelijk het verdict na de eerste lopen. Thibaut De Smet kon ten strijde trekken richting Boskant. Na een snelle wissel kregen we twee De Smetjes in evenveel posities. Michiel Stockman en Sam Gabriels schoven vlijtig mee. Bruggeling Quinten Dewaele volgde op een halve minuut van het trio. Nog een minuutje verder kregen we een grotere groep met sterke fietser Jari Heyse, maar ook Yannis Devoldere, Alexander Chamon en man van de streek, Ward Copers.

De 45 mountainbiken beloofde een waar spektakelstuk te worden. Ook de mannen beten zich vast in het afwisselende zware parcours, vakkundig uitgestippeld door de lichtjes sadistische organisatie. Thibaut De Smet leek na één fietsronde helemaal ribbedebie. Meer dan een minuut reed hij weg van de achtervolgers. Daar was het echter constant haasje over. Af en toe viel er iemand weg, maar de kern bleef hetzelfde.

Het tweede lopen waren twee ererondjes voor Thibaut De Smet, die zich vanaf nu een jaar lang ‘Reus van Wetteren’ mag noemen. Hij pakt ook de leiding over van Geert Lauryssen in de Cross Duatlon Series. Michiel Stockman was duidelijk best of the rest, na een hele knappe wedstrijd. Voor de derde podiumplaats werd het bibberen tot het einde. Sterke fietser Jari Heyse voelde de hete adem van Yannis Devoldere in zijn nek. In de laatste kilometer ging Devoldere op en over Heyse. Hij mocht zo samen met zijn BMT-ploegmaatje De Smet op het podium. Jari Heyse kwam als vierde applaudisserend over de finish na de harde strijd met Devoldere. Alexander Chamon werd vijfde voor Berlarenaar Ward Copers.

Uitslag Reuzen van Wetteren cross-duatlon 2023