Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
2. Meer kilometers, minder kilo’s, maar niet te snel – Van 113 naar 113
Diëtiste Jolien Lewyllie ziet het 113 naar 113 project in Hawaii al meteen zitten (foto: 3athlon.be)
Extra

2. Meer kilometers, minder kilo’s, maar niet te snel – Van 113 naar 113

Is het mogelijk om op een jaar tijd van 113 kg naar een triatlon van 113 km te geraken? Dat was het plan, zoals je al kon lezen in aflevering 1 van mijn hoogstpersoonlijke en hopelijk inspirerende terugblik op een redelijk ambitieus project. Het plan is er: de halve triatlon van Challenge Vieux Boucau staat in mijn agenda, het inschrijfbewijs zit in mijn mailbox, de trainingen zijn begonnen en de eerste kilo’s ben ik vrij vlot kwijtgeraakt. Maar ik besef dat ik het onmogelijk op mijn eentje ga redden. Ik heb in het verleden al een paar keer een dieet geprobeerd, maar be, al evenveel keer gecrasht. Ik ben het levende voorbeeld van het jojo-effect en nee, ik heb het een keer niet over Jonathan Wayaffe 😀 Ik ga professionele hulp inschakelen. En wie is er beter geplaatst dan de persoonlijke sportdiëtiste van de Rode Duivels? En dus is het Jolien Lewyllie to the rescue!

Jolien heeft het druk in 2023. Hoewel er geen groot tornooi op de planning staat voor de Rode Duivels, heeft ze toch haar handen vol met de nationale voetbalploeg en haar andere projecten. Maar voor mij wil ze wel een plaatsje zoeken in haar drukke schema. Dat ik Jolien al heel lang ken, helpt ongetwijfeld. Als speaker leerde ik haar kennen als getalenteerd 12 jarig meisje dat felle duels met leeftijdsgenote Karolien Geerts uitvocht in de jeugdcategorieën. De laatste jaren pakte ze twee Ironman overwinningen, als Kalgirl in Kalmar en als Copenhammer in, jawel, Kopenhagen. Zij ziet mijn 113 naar 113 project absoluut zitten als we elkaar in oktober 2022 zien in Kona, waar ze de finish haalt van de Ironman Hawaii. En als zij een brok spieren als Romelu Lukaku aan het gezonde eten krijgt, dan moet dat voor mij toch ook lukken, niet? 😉

Geen dieet, wel een andere levensstijl

Mijn oorspronkelijke ambitie is om tegen de start van de Challenge Vieux Boucau zo’n 90 kg te wegen. Maar Jolien tempert mijn enthousiasme meteen. Ze maakt me duidelijk dat 25 kilo afvallen op een jaar tijd niet haalbaar is. Ze wil dat ik het rustig aan doe. Ik moet niet een zoveelste dieet gaan volgen, ik moet een nieuwe levensstijl vinden, eentje die bij mijn persoon, mijn werk en mijn sporten past. Ik leer gaandeweg het belang van koolhydraten, snelle en trage suikers, eiwitten en ik krijg een voedingsschema dat me bij momenten verplicht om meer te eten dan ik vooraf deed. Tussendoortjes, extra fruit, zuivel… Het was vroeger niet aan mij besteed.

Het kost me opvallend weinig moeite om de knop om te draaien. Ik ben gemotiveerd om er het beste van te maken, ik neem een gezond eetpatroon aan en ik schroef het alcoholpercentage fors terug. Voortaan zweer ik bij alcoholvrij bier, met overigens als persoonlijke favoriet: de Bavaria 0,0 IPA, maar ook Force Majeure, van een brouwerij uit Genk die alleen maar alcoholvrij bier brouwen. Heel af en toe zondig ik nog eens, soms is het ook van moeten want in veel horecazaken, en al helemaal bij sportwedstrijden, blijft het aanbod lekkere alcoholvrije bieren toch nog altijd beperkt.

Graag meer gezonde catering bij sportevenementen

Hetzelfde geldt overigens voor de catering bij veel sportevenementen. Triatleten zweren bij massa’s pasta en gezond eten, maar bij een wedstrijd heb je geluk als er een pasta foodtruck is, want anders is het meestal behelpen met friet en hamburgers. En dus pak ik wekelijks mijn eigen frigobox mee naar de wedstrijden, met gezonde slaatjes en schotels van Foodmaker. Ik bespreek zelfs het idee met copain Michaël Schouwaerts, die met Sportoase een partnership heeft met Foodmaker, om voor gezonde catering te zorgen bij wedstrijden. Ik weet niet of het mee door mijn idee kwam, maar het was geweldig (én smakelijk!) dat Foodmaker de catering mocht doen in de 70.3 Ironman Knokke-Heist. Foodmaker-CEO Lieven Vanlommel deed overigens zelf de 70.3 Ironman mee en haalde de finish nadat hij een dag eerder lek gereden was in de 5150 Ironman.

Mijn nieuwe levensstijl zorgt voor twee belangrijke resultaten: ik verlies gewicht en ik slaap beter. In combinatie met de trainingen begin ik me effectief gezonder te voelen, maar zeker de eerste maanden maak ik me zorgen dat het gewichtsverlies niet snel genoeg gaat. Jolien stelt me gerust: eens de echt lange duurtrainingen gaan beginnen, zullen de kilo’s er wel afvliegen. Ik stel ondertussen mijn ambitie bij: ik wil terug naar twee cijfers op de weegschaal, onder de 100 kg. Bovendien zie ik ondertussen een extra aspect van mijn nieuwe levensstijl. Niet alleen de kilo’s nemen af, mijn spiermassa neemt toe. Het grappige is dat terwijl mijn volume afneemt, ik bij Jolien haar buikje zie groeien in de eerste maanden van haar zwangerschap. Daar heb ik overigens niks mee te maken, dat is volledig de verdienste van Joran Driesen 😀

Zondigen met de kerstdagen

Zonder er heel bewust voor te kiezen, begin ik ook meer vegetarisch te eten. Ik ontdek Pulled Seitan en vegetarisch gehakt, lekker bij de volkorenpasta, of groentenwraps met vegetarische reepjes. Ook staat er twee tot drie keer per week griekse yoghurt met havermout of granola en fruit op het menu. Een handjevol noten vervangt de chips van vroeger in de zetel. Bij het sporten kies ik voor WCUP en Innerme, al jaren partners van 3athlon.be. Ik word op korte tijd fan van het sportfruit van WCUP, maar daarover in één van de volgende afleveringen meer.

Eerst ga ik nog eens twee dagen zondigen en genieten van een everzwijn-rollade in mosterd marinade en wat kersthapjes in de oven. Volgens mijn diëtiste is wild overigens best gezond, en dat geloof ik bij deze graag. Geniet zelf ook van de kerstkalkoen of ander lekkers en van de volgende aflevering van mijn 113 naar 113: werken aan de basis met een olympische coach!

Andere afleveringen van 113 naar 113:

  1. Het Plan! Op een (half) jaar tijd een halve triatlon finishen