Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De hittetraining van Marten Van Riel “Achteraf bekeken een beetje té zwaar” – Het beste van 2023
Screenshot van de hittetraining van Marten Van Riel (foto: 3athlon.be)
2023 Jaaroverzicht

De hittetraining van Marten Van Riel “Achteraf bekeken een beetje té zwaar” – Het beste van 2023

Met twee overwinningen in de 70.3 Ironman Brasil in Fortaleza en de 70.3 Ironman Bahrein werd het aan het einde van het seizoen toch nog een beetje het jaar van Marten Van Riel, maar op 3athlon.be scoorde de toptriatleet vooral met zijn onorthodoxe trainingsaanpak in de voorbereiding op die twee halve triatlons. Het artikel met de video van zijn krankzinnige hittetraining kreeg heel wat reacties en werd veel meer gelezen dan het verslag van zijn twee zeges bij elkaar opgeteld. Maar met die hittetraining en zijn twee overwinningen samen, heeft Keep It Riel absoluut zijn plaats verdiend in ons jaaroverzicht van 2023. “Ik denk, achteraf bekeken dat die hittetraining misschien iets té zwaar was,” laat Marten ons weten.

“Eén van de zwaarste trainingen die ik in mijn leven gedaan heb”

Om zich voor te bereiden op de hitte en de vochtigheid in Fortaleza bedacht Marten een alternatieve hittetraining waarbij hij onder andere een schilders-overall, meerdere lagen kledij en een muts aantrok bij zijn training op de smarttrainer. Het zag er krankzinnig uit, maar het wierp dus uiteindelijk zijn vruchten af. Maar het was niet gemakkelijk. “Die hittetraining was echt zwaar,” lacht Marten als we hem de dag voor kerstavond spreken tijdens zijn off-season in Loenhout. “Ik denk, achteraf bekeken dat die hittetraining misschien iets té zwaar was. Het heeft misschien toch iets te veel van mijn energie gevraagd.”

“Dichter naar de wedstrijd toe begon ik het toch fysiek wat moeilijker te krijgen,” gaat Marten verder. “Ik deed hoge volumes, ik deed dan die zware hittetraining er bij. We hebben er vooral uit kunnen leren wat mijn zones zijn waarbinnen ik die hittetraining kan doen. Dus we hebben er heel veel van geleerd. Ik ga het zeker nog doen, maar dan anders, iets minder extreem.”

Het was opvallend hoe Marten in de video na zijn training uitgeput tegen de grond zat. En dat blijkt absoluut niet geacteerd te zijn. “Nee, inderdaad,” lacht Marten. “Na die training was ik kapot. Ik deed dat als laatste training van de dag en gewoonlijk kom ik dan niet veel meer buiten, ga ik in mijn zetel zitten en maak ik mijn eten klaar. Maar nu ging ik in mijn zetel zitten en was het eten bestellen, zo extreem kapot was ik. Het is één van de zwaarste trainingen die ik al ooit gedaan heb in mijn leven. Dus, kort samengevat: goeie trainingen wel, maar in het vervolg zullen ze minder extreem zijn. Ik denk ook achteraf dat die trainingen helemaal niet zo extreem moesten zijn om de juiste impuls voor mijn lichaam te krijgen,” aldus Marten.

Indrukwekkende en plezante zege in 70.3 Ironman Bahrein

Het resultaat van zijn hittetraining mocht er zijn. Marten won de 70.3 Ironman Fortaleza en drie weken later pakte hij een indrukwekkende overwinning in een sterk veld in de 70.3 Ironman Bahrein, waar hij in de aanval trok omdat hij vond dat er te veel gestayerd werd in de kopgroep. Het was alsnog een mooi seizoenseinde voor Marten, die vanaf nu de focus weer op Parijs 2024 legt, maar in december 2024 zien we hem ook al zeker in actie in het WK 70.3 Ironman in Taupo. Momenteel is het off-season voor Marten en hij viert de kerstdagen met de familie in Loenhout, al heeft hij door ziekte nog niet veel kunnen genieten van zijn off-season. We wensen hem bij deze veel beterschap en fijne feestdagen toe.

Andere afleveringen van Het beste van 2023

10. Triatlete rijdt ploegmaatje de dranghekkens in tijdens triatlon