Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Raakt Gustav Iden nog klaar voor Parijs 2024? “Zwem beter dan ooit, vooral omdat ik niet kan lopen”
Gustav Iden in de WTCS triatlon van Abu Dhabi (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Raakt Gustav Iden nog klaar voor Parijs 2024? “Zwem beter dan ooit, vooral omdat ik niet kan lopen”

De Noorse triatleten Kristian Blummenfelt en Gustav Iden gaan in 2024 voluit voor de Olympische Spelen in Parijs, maar zeker voor Iden wordt het nog een hele lijdensweg om gewoon al aan de start te komen van de olympische triatlon op 30 juli in Parijs. In de derde episode van de videoseries over de “Norwegian Method” is Gustav Iden alweer erg open over waar hij momenteel staat. Naast het moeilijke jaar dat hij achter de rug heeft met onder andere het verlies van zijn moeder, kampt de ex-wereldkampioen Ironman met een aanslepende blessure aan de achillespees. “Mijn zwemmen is beter dan ooit, maar dat komt vooral omdat ik voorlopig niet kan lopen,” laat Iden weten in de video.

Voor Iden is olympische winst het enige écht grote doel dat hij nog wil afvinken. “2023 was het slechtste jaar uit mijn loopbaan en uit mijn leven in het algemeen. Er valt niet veel positiefs over te zeggen. Ik heb niet één race gehad waarin ik gelukkig was en er waren maar weinig trainingen die de goede kant op gingen. Wat ik dacht dat gewoon een ‘goed excuus’ was om het seizoen vroegtijdig te beëindigen met een lichte achillespeesblessure, zit me nu al bijna een half jaar dwars. Ik heb geen ervaring met geblesseerd zijn, dus dit is best uitdagend; ik weet niet wat de beste richting is en ik weet niet welke pijn goed is en welke pijn slecht,” vertelt de Noor.

Een eerste trainingskamp – een hoogtestage in Marokko – werd door Iden al vroegtijdig afgebroken omdat hij tijdens het hardlopen meteen weer last van zijn achillespees had. “Ik heb er nu al waanzinnig lang last van. In Marokko begon ik weer een beetje met hardlopen, maar de pijn kwam vrij snel terug, dus besloot ik het trainingskamp af te breken en naar een dokter in Duitsland te gaan voor een behandeling.”

Toch zijn er voordelen aan de lastige situatie en tegenslagen: “Helaas was mijn achillespees niet goed genoeg om te lopen of efficiënt te fietsen, maar het zwemmen ging verrassend goed en ik had de beste zwemresultaten ooit. Het zwemmen is eigenlijk waar ik mijn hele carrière al de meeste moeite mee heb en ik zei laatst, gekscherend, dat het zwemmen nu niet langer meer mijn zwakste onderdeel is. Maar, dat is alleen maar omdat ik niet kan hardlopen.”