Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Princeton Carbonworks of artwork?  Wielen met grote onderscheiding.
Gear

Princeton Carbonworks of artwork? Wielen met grote onderscheiding.

Wanneer enkele leerlingen mechanica en luchtvaarttechnieken met succes afstuderen aan de Princeton universiteit slaan ze nadien de handen in elkaar. Het doel: een meest complete wielsets ter wereld uitbouwen, het resultaat: Princeton Carbonworks. Wij kregen voor enkele weken de MACH 7580 TS en de BLUR 633 toegestuurd en vlogen er nadien mee de weg op. Of we onder de indruk waren? Wat denk je zelf…

Kunstwerk

De mannen van 2moso waren uiteraard opnieuw van de partij met een fameuze expositie op Velofolies. Normaal zijn het de producten van Wahoo die bij de meeste bezoekers op heel wat interesse kunnen rekenen maar deze keer bleven heel wat liefhebbers toch wel hangen bij de wielsets die er in de lucht hingen. Over de prestaties van Princeton zullen we het straks nog hebben maar dat deze wielen niet alleen op ons netvlies meteen een indruk nalieten was duidelijk te zien in de beurshallen van Kortrijk.

Het golvende profiel van de velgen zijn misschien niet iets totaal nieuws, toch weet Princeton Carbonworks opnieuw een nieuwe weg in te slaan met hun design en ietwat dikkere velg dan de meeste doorsnee wielen. In nauwe samenwerking met Team Ineos wisten ze voorbije jaren de prestaties nog te verbeteren wat leidde tot wereldtitels in het tijdrijden en jawel, Ironmantitels in onze geliefkoosde sport. Ene Cameron Wurf wist zelf mede met het gebruik van dit wielmerk al meermaals een duizelingwekkende fietstijd te realiseren in Kona.

MACH 7580 TS

De Mach 7580 TS is het driespaak voorwiel dat speciaal ontworpen is voor triatlon en tijdritten. Dit wiel is standaard afgemonteerd met een keramische, niet-afgedichte lagers en voorzien van een speciale coating dat het wrijvingsverlies moet minderen en zo zorgt voor de ultieme vrije snelheidservaring.

Wijzelf hadden tot onze eerste rit met dit voorwiel nog geen enkele ervaring met een driespaakwiel en waren vooral benieuwd naar de wendbaarheid in de bochten. Niet dat dit het belangrijkste is binnen onze triatlonsport maar toch zijn er niet veel wedstrijden die zich beperken tot een handvol bochten dus liet ons dat toch maar even testen.

We moeten toegeven, het is even wennen maar wanneer we knop hebben omgedraaid en met de nodige snelheid de bochten induiken zijn we zeer overtuigd van de wendbaarheid van deze wielset ondanks het ietwat hogere gewicht van 939 gram. We vergeleken dit gewicht met enkele andere driespaak wielen en merkten dat Princeton Carbonworks hier zeker niet de lichtste variant mee op de markt bracht maar dit kan evengoed een bewuste keuze zijn om het wiel nog een meer een voorwaarts stuwing mee te geven, zeker wanneer je op sommige momenten ietwat meer aan het stuur gaat sleuren.

BLUR 633 V3

Met hun nieuwste disc wiel is Princeton toe aan hun derde generatie van de BLUR 633, een wiel met de nodige adelbrieven. In 2020 behaalde Filippo Ganna zijn eerste wereldtitel tegen de klok op dit wiel. Met de derde versie van deze disc was de nodige expertise en evaluaties aan voorafgegaan voordat deze op de markt kwam.

Met een gewicht van 970 gram staat dit wiel bekend als een ultra stijve velg met een gatenloos velgbed. Daarnaast is deze er voor zowel de schrijf- als de velgrem fietsen (in tegenstelling tot de driespaak die er momenteel enkel nog in schrijfrem uitvoering is).

Samen met de BLUR 633 kunnen we nu ook MACH 7580 TS op snelheid testen want dat is toch waar deze wielset voor dient. We kiezen dus om het jaagpad langs de vaart op te gaan waar we kilometers lang vrij spel krijgen van verkeer zonder het nodige bochtenwerk. Eenmaal op toerental (wat je wel moet halen op de nodige winst uit deze setup te halen) merken we al snel waar deze wielen voor staan. De nodige aerodynamica en snelheid doen samen met de benen het werk al hadden we ook niet anders verwacht.

Ons Verdict

Met deze wielset is er opnieuw een topper op de markt al moeten we natuurlijk zeggen dat het prijskaartje mag je toch rond de 6000 euro rekenen. Een niet alledaagse wielset natuurlijk maar die we zeker eens op onze review pagina de revue wouden laten passeren.