Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De sigaret is aangestoken: de Barkley Marathons is van start gegaan
Lazarus Lake staat klaar om zijn sigaret aan te steken, het traditionele startsein van de Barkley Marathons (foto: Twitter Keith Dunn RR)
Nieuws

De sigaret is aangestoken: de Barkley Marathons is van start gegaan

Om 10u17 Belgische tijd is woensdag in Frozen Head State Park bij Wartburg in Tennessee de 2024 editie van de legendarische Barkley Marathons van start gegaan. De ultrarun die als één van de zwaarste ter wereld wordt beschouwd, baadt in een mist van geheimdoenerij, waarbij niet altijd duidelijk is wie er nu allemaal gestart zijn en hoe het parcours er precies uitziet. En ook al lijkt het er voorlopig sterk op dat er geen Belgische atleten bij zijn, toch maken we ons weer op voor een paar slapeloze nachten om onder andere de Nederlandse top-trailrunner Thomas Dunkerbeck te volgen. Wat we ondertussen weten is dat Lazarus Lake om 5u17 plaatselijke tijd zijn traditionele sigaret aanstak, wat het sein was voor een 40-tal lopers om aan de beruchte Barkley Marathons te beginnen.

Karel Sabbe was vorig jaar de eerste Belgische finisher van de Barkley Marathons, de 17de winnaar van één van ’s werelds meest uitdagende races. Sabbe zelf, wiens film #17 nu in een aantal Vlaamse cinema’s draait, neemt een sabbatjaar en is er vanzelfsprekend niet bij. Het lijkt er niet op dat er voorlopig Belgen bij zijn, al is het nooit helemaal duidelijk wie er precies van start gegaan zijn. Het draagt allemaal bij aan de iconische uitstraling en de speciale sfeer van de Barkley Marathons.

Ondertussen weten we wel dat tweevoudig finisher John Kelly, die in 2017 en 2023 de winst pakte, er opnieuw bij is en de snelste tijd over de eerste loop neerzette. Ook de Franse atleet Aurelien Sanchez, die samen met Kelly en Sabbe de winst pakte in 2023, is opnieuw van de partij. Wij kijken vooral uit naar de Nederlander Thomas Dunkerbeck, de sterke trailrunner die we ook al vaak in ons land aan het werk zagen. In 2022 werd hij nog 4de op de 100 km bij de Trail des Fantomes in La Roche.

In de Barkley Marathons moeten de atleten vijf loops afleggen en telkens voor de strakke cut-off tijd binnenkomen, onderweg pagina’s uit een boek verzamelen zonder het gebruik van moderne gps-horloges of andere hulpmiddelen. Updates zijn schaars en komen vooral via twitter binnen, wat alleen maar bijdraagt aan de mystiek van deze extreme uitdaging.

Live resultaten Barkley Marathons 2024