Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Coach van Blummenfelt en Iden: “Met Gustav alles op Kona, met Kristian voor goud in Parijs”
Olav Aleksander Bu en Gustav Iden bij een training in het lab in Noorwegen (foto: screenshot 3athlon.be)
Nieuws

Coach van Blummenfelt en Iden: “Met Gustav alles op Kona, met Kristian voor goud in Parijs”

Het ziet er zeer sterk naar uit dat Gustav Iden, de wereldkampioen Ironman van 2022, niet aan de start zal komen voor Noorwegen in de olympische triatlon in Parijs deze zomer, dat laat zijn coach Olav Aleksander Bu weten in een exclusief interview met 3athlon.be. De Noorse succescoach was in België voor het Tri & Run Symposium bij het nieuwe altitude resort Monte Marcella en praatte vrijuit over de trainingsaanpak op hoogte van Kristian en Gustav. Hij gelooft heel sterk in de kansen op een nieuwe olympische titel voor Blummenfelt, maar wat Iden betreft is hij duidelijk. “Hij zal in het voorjaar of uiterlijk de zomer een Ironman doen om zich te kwalificeren voor het WK. De focus ligt volledig op de Ironman van Kona!”

“Hopen dat andere atleten uitvallen”

We treffen een tevreden Olav Aleksander Bu in Ledegem. Het gaat goed met zijn twee atleten. “Met Kristian is alles goed, hij ligt op schema voor de Olympische Spelen in Parijs. Gustav maakt goeie progressie in zijn recovery. Met Gustav mikken we vol op Kona, om zijn zege daar te herhalen. Met de wedstrijden die hij gemist heeft en ook de kwalificatiepunten die hij te kort komt, is de kans bijzonder klein dat hij Parijs haalt. Om nog een waterkans te hebben, moet hij naar wedstrijden trekken en hopen dat andere mensen uitvallen, zodat hij aan de start kan komen. En dan moet hij ook nog eens podium halen, want anders komt hij verder niet in aanmerking om te racen. En als hij niet kan racen, dan betekent dat eigenlijk dat hij geen spot heeft voor de Olympische Spelen.”

“Met Gustav mikken we vol op Kona”

Tijdens het symposium gaf Olav Aleksander Bu al te kennen dat de Noorse triatlonfederatie de voorkeur geeft aan hoger geplaatste triatleten, ook voor de Mixed Team Relay. En dus gaat het vizier richting Ironman Hawaii, ook al is het een druk jaar met de Spelen in Parijs, de Ironman Pro Series, Kona, Taupo en de T100 van de PTO. “Met Kristian ligt de focus alleen op Parijs, en dat doel zal door niks anders verstoord worden. Met Gustav focussen we volledig op Kona en om hem daar sterker dan ooit aan de start te krijgen. We zullen in het voorjaar of in de zomer een Ironman doen voor de kwalificatie voor Kona. Na Parijs ligt de focus dus volledig op Kona, al is er nog werk aan de winkel, ons niveau moet nog een stapje omhoog, want de concurrentie wordt steeds maar sterker.”

“Niet alleen terugkeren naar olympische afstand, ook voor goud gaan”

Het wegvallen van de WTCS triatlon van Abu Dhabi was een streep door de rekening van Kristian Blummenfelt en zijn coach maakt zich ook wat zorgen dat er nog maar twee WTCS triatlons voor Parijs zijn. “Kristian was in topvorm en voor ons was het goed geweest om te zien hoever hij stond tegenover de concurrentie in een wedstrijd van hoog niveau. Voor mij is het als coach een extra motivatie om te zien wat er nodig is om het zogezegde onmogelijke te doen, om na de prestaties op long distance terug te keren naar de olympische afstand. En niet alleen terugkeren naar de korte afstand, maar ook ineens voor goud gaan in Parijs.”

Blummenfelt in de sneeuw in Sierra Nevada

Kristian Blummenfelt en Gustav Iden zijn momenteel opnieuw in Sierra Nevada voor een nieuwe hoogtestage, waar ze deze week het gezelschap krijgen van coach Olav Aleksander Bu. De regerende olympische kampioen postte een fantastische foto van zijn triatlonfiets in de sneeuw in Sierra Nevada.