Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens pakt slot WK 70.3 Ironman “Tactische fout gemaakt toen Long en Sanders aansloten”
Jelle Geens tijdens de run in de 70.3 Ironman Oceanside (foto: screenshot 3athlon.be)
Nieuws

Jelle Geens pakt slot WK 70.3 Ironman “Tactische fout gemaakt toen Long en Sanders aansloten”

De Belgische triatleet Jelle Geens werd zaterdag knap vierde in de 70.3 Ironman Oceanside, de eerste halve triatlon van de Ironman Pro Series. Dat leverde hem een dag later een kwalificatie op voor het WK 70.3 Ironman in Taupo, Nieuw-Zeeland later dit jaar in december. Wij spraken met Jelle, die blij was met zijn slot, maar ook streng was voor zichzelf. “Ik heb een tactische fout gemaakt en misschien te veel op kop gereden,” aldus Jelle.

Het was nog maar de tweede 70.3 Ironman voor Jelle Geens en op zich is een vierde plaats in het sterke deelnemersveld in Oceanside een mooie prestatie. Maar bij Jelle lijkt vooral het gevoel te leven dat er meer inzat. “Ik heb een tactische fout gemaakt en misschien te veel op kop gereden in het begin,” vertelt Jelle ons vanuit Oceanside. “Op een gegeven moment reed ik in derde positie in de groep en toen merkte ik dat ik beduidend minder watt moest trappen dan toen ik op kop reed en ik veronderstel dat de leider op dat moment aan ongeveer hetzelfde tempo reed.”

“Schrik om penalty te krijgen”

Jelle maakte hét keerpunt van de wedstrijd van heel dichtbij mee toen Sam Long en Lionel Sanders de wedstrijd naar hun hand zetten. “Ik denk dat ik vooral een tactische fout heb gemaakt toen Sam Long en Lionel Sanders mij voorbij staken. Ik reed toen op kop, net voor die eerste klim, en ineens stak iedereen mij voorbij en reed ik in tiende positie. Op de klim moest ik dan even inhouden omdat de snelheid lager lag en de groep te dicht bij elkaar kwam. Ik had schrik om een penalty te krijgen en heb zelfs mijn benen stilgehouden. Ik had achteraf gezien beter geprobeerd om iedereen voorbij te steken, want in de afdaling trok alles serieus op een lint en een aantal atleten moesten een gat laten.”

“Benen opgeblazen op tweede klim”

“Ik moest wachten op een vlak stuk om de anderen in te halen, maar toen was de kopgroep van vijf al weggereden. Het gat was al 20 seconden toen ik de achtervolging kon inzetten. Op de tweede klim heb ik geprobeerd het gat te dichten, maar daar heb ik mijn benen allicht opgeblazen. Ik was echt hard aan het pushen. In de laatste 20 km ging het licht bergaf maar met de wind tegen, was het zwaar. Ik zat ook helemaal alleen in niemandsland en heb nog wat tijd verloren. Het ging eigenlijk iets meer interval met pieken dan waar ik de laatste tijd op getraind heb. Ik heb meer op mijn constante race wattages getraind. Dat voelde ik wel in mijn benen in het lopen. Ik kwam van de fiets en ik was redelijk leeg.”

Na afloop was Jelle wel blij met zijn prestatie én met zijn slot voor Taupo. “Uiteindelijk was het een goeie ervaring, al merk ik dat ik nog wat race-ervaring mis. Ik moet ook nog wennen aan de regels rond het inhalen, wat mag en wat niet mag. Maar ik heb dus wel mijn slot voor het WK in Taupo, dat is goed. Dat was mijn initiële doel waarvoor ik naar Oceanside ben gekomen.” Jelle komt in december dus aan de start van het WK in Nieuw-Zeeland, samen met onder andere Marten Van Riel, Pieter Heemeryck en Hanne De Vet.

“T100 meepikken als ik wild card krijg”

Vanaf nu gaat de focus op de Olympische Spelen in Parijs., al kijkt Jelle ook al verder vooruit, met nieuwe plannen op de lange afstand. “De focus ligt nu op Parijs,” legt Jelle uit. “We gaan op hoogtestage voor Yokohama en doe dan de triatlons van Yokohama, Hamburg en Parijs mee. Daarna ga ik me terug focussen op halve triatlons. Ik zou graag nog de T100 Triathlon World Tour van de PTO meepikken, maar dat hangt ervan of ik een wild card krijg,” aldus Jelle.