Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Siebe De Winter wint spannende spurt in triatlon Tielt, Emma Cottenie sterkste loopster
De Oilservice trein met als 3de Siebe De Winter in de triatlon van Tielt (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Nieuws

Siebe De Winter wint spannende spurt in triatlon Tielt, Emma Cottenie sterkste loopster

Emma Cottentie en Siebe De Winter wonnen zondag de sprinttriatlon van Tielt. Voor het derde jaar op rij streek triatlonsport neer in Tielt. De West-Vlaamse toppers maakten traditiegetrouw het mooie weer. Want na de motregen stond op de middag naast de atleten ook de zon mee aan de start. Een achtervolging bij de dames werd gewonnen door Emma Cottenie. Bij de heren werd het een waar loopfestijn, gekruid door de wonderbenen van Siebe De Winter.

De laatste triatlon van het ‘indoorseizoen’, met de bekende formule van zwemmen in het zwembad, gevolgd door een fiets- en loopproef, speelt zich al drie jaar lang af op West-Vlaamse bodem in Tielt. Net als vorig jaar wist Hannes Rydant, de snelle zwemmer van SMO-Scott, als eerste af te tikken op de 500m in het zwembad van Meulebeke in een toptijd van 5’31. Dries Demeulenare volgde 14 seconden later in een tijd van 5’45. Hij werd kort gevolgd door onder andere Sam Gobert en de 18-jarige Maxime Devolder. De favorieten volgden iets verder achterop met een tijd net boven de zes minuten. Siebe De Winter, Jasper Sabbe, Milan Verschaeve en Devlin Derudder zouden binnen de acht seconden van elkaar mogen vertrekken aan Sporthal De Ponte. Schaduwfavoriet Matthias Allegaert was met zijn zwemtijd van 6’23 op achtervolgen aangewezen.

Oilservice-treintje in de kopgroep

Het Leie Triatlon Team Deinze besefte dat ze niet moesten twijfelen bij de aanvang van de fietsproef. Met Dries Demeulenare vooraan en Siebe De Winter en Devlin Derudder in de groep der favorieten was het een kwestie van een treintje op de rails te krijgen en naar voor te kijken. Het plannetje werd direct nagestreefd. Jasper Sabbe, Milan Verschaeve en Maxime Devolder kochten een kaartje voor de LTTD-express. Ze hadden echter niet gerekend op locomotief Matthias Allegaert. De Tieltenaar wist dat hij de 15 seconden zo snel mogelijk moest dicht rijden om kans te maken om voor het podium te strijden. Gedragen door de supporters kwam hij na anderhalve ronde vooraan aansluiten. De locomotief zette zich meteen op kop en maakte enkele slachtoffers. Letterlijk, want Milan Verschaeve kwam ten val. Ook de jonge Maxime Devolder moest de rol lossen. Terwijl de zon scheen, regende het aanvallen. Geen enkele bleek definitief. Zo schoten ze nog met z’n vijven over. Het lopen zou beslissen.

Matthias Allegaert deed nog een laatste aanvalspoging en kwam met een luttele drie seconden voorsprong de wissel binnen. Belangrijk om de snelle wissel van zijn medevluchters te counteren. Verstandig bleek achteraf. Dries Demeulenare had geen te beste wissel en zag zijn vier medevluchters vertrekken richting Halletoren. Local Legend Matthias Allegaert, SMO-Scott’er Jasper Sabbe en de sterke lopers van LTTD, Devlin Derudder en Siebe De Winter maakten er een gezellige eerste passage van over de Tieltse markt.

Loopduel tussen De Winter en Sabbe

Allegaert was de eerste die terug moest vallen op z’n eigen tempo en zag het podium in zijn thuiswedstrijd letterlijk weglopen. Bij de doorkomst na één ronde hing Devlin Derudder aan de rekker. Het gat was nooit meer dan 20 meter. Door het tactisch steekspel tussen de twee vooraan kon hij zelfs af en toe terug komen. Maar in de laatste rechte lijn moest hij zijn duimen leggen voor de twee gazelles. Werd het een hattrick voor Jasper Sabbe, die de vorige twee edities in Tielt won? Of bevestigde Siebe De Winter zijn geweldige loopvorm na zijn 20ste plaats in de Antwerp 10 Miles?

De laatste 50 meter duwde De Winter nog een keer extra op de gas. Het was genoeg om voor het eerst in de nog jonge geschiedenis van deze triatlon, Jasper Sabbe van een derde opeenvolgende zege te houden. Sabbe werd met opgeheven hoofd tweede. Devlin Derudder werd op zijn Scott Carbon RC 2 schoenen net als vorig jaar knap derde. Matthias Allegaert hield het opkomende gevaarte uit de achtergrond achter zich en werd onder de eigen kerktoren vierde. Dries Demeulenare bezweek wel onder het bewind van de achtervolgers. Hij zag in de slotfase snelste loper van de dag Arnoud Douterlungne en Jarne De Waele passeren.

Emma Cottenie in duel met Fleur Van De Keere

Emma Cottenie opnieuw op het hoogste schavotje in Tielt (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Emma Cottenie opnieuw op het hoogste schavotje in Tielt (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)

Bij de dames zette Fleur Van De Keere van de Inofec thuisploeg de snelste zwemtijd neer met 6’43. Binnen de zes seconden tikten ook Emma Cottenie, de winnares van vorig jaar, en Steffi Vanhee de zwembadmuur. De lange wisselzone was een kolfje naar de hand van Emma Cottenie. Ze kende de beste wissel en mocht als eerste de fiets op. Fleur Van De Keere twijfelde nog even om te wachten op Vanhee om zo samen het gat op Cottenie dicht te fietsen. Het twijfelen was echter van korte duur. Al na de eerste bocht besloot ze het heft in eigen handen te nemen. Alle drie stonden ze er nu alleen voor, want de eerste achtervolgers volgden op ruime achterstand.

Fleur Van De Keere kende het parcours natuurlijk op haar duimpje. Na lang zwoegen, wist ze het gat op de sterke Cottenie te dichten. Zo gingen de eerste twee dames samen de schoenen aantrekken. Net als bij de eerste wissel, wist de geroutineerde Cottenie meteen een gat te slaan. Gerust was ze er niet in, want de eerste honderden meters bleef ze maar achterom kijken. Al snel besefte ze dat Van De Keere niet ging terug komen. Zo kon Emma Cottenie op comfortabele wijze na de triatlon van Poperinge haar tweede winst van het seizoen pakken. Fleur Van De Keere pakte de tweede plaats onder luid applaus van het thuispubliek. Steffi Vanhee mocht net als vorige twee edities als derde mee het podium op.

Uitslag triatlon Tielt 2024